Grecia: Scandal politic pe tema referendumului. Demisia premierului Papandreou, cerută de şase colegi de partid

Grecia: Scandal politic pe tema referendumului. Demisia premierului Papandreou, cerută de şase colegi de partid

Premierul grec, Giorgios Papandreou, a anunţat aseară organizarea unui referendum, în vederea aprobării acordului încheiat săptămâna trecută la summitul UE privind ştergerea unei părţi din datoria publică elenă. Referendumul va avea loc în această iarnă, cel mai probabil în februarie 2012, scrie presa franceză. Franţa şi Germania s-au declarat consternate de anunţul făcut de şeful executivului de la Atena care se confruntă acum cu o revoltă în cadrul partidului.

UPDATE 4. Şase deputaţi socialişti îi cer demisia premierului Giorgios Papandreou, la doar câteva ore după ce un alt deputat a părăsit formaţiunea de guvernământ. În aceste condiţii, PASOK mai deţine o majoritate de doar 152 de locuri din 300, cu trei zile înaintea unui vot de încredere în parlamentul de la Atena. UPDATE 3. Analiştii susţin că referendumul ar putea avea ca efect şi posibilitate ca Grecia să abandoneze euro. Câştigătorul Premiului Nobel pentru economie, Christopher Pissarides, a declarat că "dacă va exista un NU masiv la referendum, Grecia îşi va declara imediat falimentul". "Nu văd cum ar putea Grecia să rămână în zona euro", a spus economistul potrivit BBC. De altfel, şi ministrul finlandez al Afacerilor europene, Alexander Stubb, estimează că referendumul va echivala cu un vot clar asupra apartenenţei Greciei la zona euro.

UPDATE 2. Liderul partidului conservator grec de opoziţie Noua Democraţie, Antonis Samaras, s-a pronunţat împotriva referendumului anunţat de premierul Georgios Papandreou asupra acordului european de ştergere a unei părţi din datoria ţării, cerând în schimb convocarea de alegeri anticipate, transmite Reuters. "Alegerile sunt o necesitate naţională", a spus Samaras, după întâlnirea avută cu preşedintele Karolos Papoulias. UPDATE 1. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy este consternat de anunţul organizării unui referendum cu privire la planul european de salvare a ţării, titra în această dimineaţă cotidianul Le Monde, citând surse de la Palatul Elysee.

Şeful statului francez credea că problema evitării falimentului Greciei şi a recapitalizării băncilor a fost rezolvată la summitul UE de săptămâna trecută, fiind totuşi conştient că vor fi necesare întărirea Fondului european de stabilitate financiară şi asigurarea că Italia va evita contagiunea. "Gestul grecilor este iraţional şi, în ce-i priveşte, periculos", estimează un apropiat al preşedintelui Sarkozy. O respingere de către populaţia Greciei a planului de salvare stabilit la Bruxelles ar însemna că trebuie mers mai departe în ştergerea datoriei Atenei şi, în consecinţă, declararea falimentului ţării, catastrofal pentru întreaga zonă euro.

Surse franceze indică şi că germanii sunt stupefiaţi, iar Fondul Monetar Internaţional ia, la rândul lui, cunoştinţă de acest proiect de referendum. "Voinţa poporului grec se va impune'', a declarat aseră premierul Papandreou grupului parlamentar socialist. El a precizat că urmează să ceară un vot de încredere în cadrul Parlamentului în legătură cu acordul privind datoria.

''Vor oare grecii adoptarea noului acord sau îl resping ? Dacă grecii nu vor, el nu va fi adoptat'', a mai spus şeful guvernului, după ce, săptămâna trecută, au avut loc manifestaţii în toată ţara împotriva politicii de austeritate a guvernului socialist. Liderii europeni, reuniţi săptămîna trecută la Bruxelles, au decis ca băncile, fondurile de pensii şi asigurătorii să accepte o reevaluare în scădere a datoriilor Greciei cu 50%, astfel încât acestea să ajungă la 120% din PIB, până în 2020.

Datoriile totale ale Greciei, de peste 350 miliarde de euro, vor atinge la sfârşitul acestui an 160% din PIB, potrivit estimărilor.

Conform unui recent sondaj de opinie, noul acord european de susţinere financiară a Greciei va afecta suveranitatea acestei ţări, apreciază cei mai mulţi greci. CITIŢI ŞI:

  • Europa răsuflă uşurată după salvarea Greciei. Pentru cât timp?
  • Liderii europeni au decis reducerea cu 50% a datoriei Greciei

Ne puteți urmări și pe Google News