Se încing spiritele în Balcani. Dispută între Grecia și Macedonia de Nord

Se încing spiritele în Balcani. Dispută între Grecia și Macedonia de Nord Steagul macedonean Sursa foto. EVZ

Grecia avertizează noul guvern naționalist din Macedonia de Nord să nu folosească vechea denumire a țării. Între cele două state există o mai veche dispută cu privire la numele fostei republici iugoslave.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a avertizat conducerea politică a Macedoniei de Nord să nu folosească vechiul nume de Republica Macedonia. Oficialii de la Atena consideră că Macedonia aparține patrimoniului său național și cultural.

Grecia, avertisment pentru macedoneni

Premierul Kyriakos Mitsotakis a reacționat solicitând noului premier macedonean, naţionalistul de dreapta Hristijan Mickoski, să respecte vechile înțelegeri. Grecia nu este de acord ca acest stat să folosească numele Republica Macedonia, transmite agenţia DPA.

Mitsotakis s-a referit la acest subiect într-un discurs pe care l-a susținut în fața parlamentului de la Atena. El a spus că noul guvern de la Skopje nu a început prea bine. Astfel, premierul grec i-a reproșat omologului său macedonean că a încălcat obligaţiile asumate în acordurile internaţionale. Este vorba despre angajamentele referitoare asumate de Macedonia de Nord pentru aderarea la UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Disputa dintre cele două state datează de mai multă vreme și a fost aplanată odată cu dorința exprimată de Macedonia de Nord de a face parte din blocul comunitar.

Kyriakos Mitsotakis

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei

Guvernul macedonean a acceptat schimbarea

În anul 2018, guvernul de la Skopje, condus de social-democraţi, a acceptat schimbarea numelui țării. Într-un acord semnat cu Grecia, oficialii din macedoneni au acceptat drept compromis să adauge indicația „de Nord” la numele statului. Acest lucru a fost solicitat de Atena pentru a face diferența față de provincia greacă Macedonia.

Acel acord a pus capăt unei vechi dispute dintre Macedonia și Grecia. Din acest motiv, statul elen s-a opus aderării vecinului său din nord la NATO. De asemenea, Atena a blocat inițierea negocierilor de aderare la UE.

Partidul naţionalist VMRO-DPMNE a câştigat în luna mai alegerile legislative din fosta republică iugoslavă. Formațiunea a ajuns la putere,  într-o coaliție, punând capăt celor şapte ani de guvernare social-democrată. Iar acet lucru preocupă Grecia.

Grecia, îngrijorată de deciziile de la Skopje

Înainte de formarea noului guvern de la Skopje, reprezentanții coaliției au folosit vechiul nume al țări lor. Mai mulți membri ai coaliției naționaliste, politicieni de rang înalt, au pronunțat vechiul nume stârnind îngrijorare în Grecia. Între cei vizați se află și noul președinte Gordana Siljanovska-Davkova.

În jurământul de învestire, în luna mai, ea a menţionat funcţia de preşedintă a „Macedoniei”. În textul oficial, pe care în mod normal ar fi trebuit să-l repete, eramenţionat numele oficial Macedonia de Nord.

Decizia noii preşedinte nord-macedonene, care a candidat în alegeri din partea formaţiunii naţionaliste de dreapta VMRO-DPMNE, a provocat nemulțumire în Grecia. Ambasadoarea Atenei la Skopje a părăsit ceremonia, în semn de protest.

Revista presei