Evenimentul Zilei > International > Grecia cere Turciei să înceteze șantajul la adresa UE
Grecia cere Turciei să înceteze șantajul la adresa UE

Grecia cere Turciei să înceteze șantajul la adresa UE

Ministrul pentru Migrație din Grecia a declarat că Turcia trebuie să înceteze „șantajul” dacă dorește mai mult ajutor din partea UE, afirmând că limbajul folosit de către Ankara a determinat o creștere a numărului de migranți care se îndreaptă spre țărmurile grecești.

Giorgos Koumoutsakos s-a declarat alarmat datorită amenințărilor formulate de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan și alți oficiali turci de a „deschide porțile” Europei, dacă nu le este oferit mai mult sprijin din partea UE.

Atunci când Turcia „continuă să repete că vom deschide barajul, ceea ce fac ei (migranții) este să se apropie mai mult de porțile barajului care urmează să se deschidă”, a declarat  Koumoutsakos, afirmând că a avut loc creștere cu 240 la sută a sosirilor de migranți pe țărmurile grecești din luna mai.

Koumoutsakos a declarat că Grecia a dorit ca Uniunea Europeană să „ia în considerare în mod pozitiv” cererea de ajutor a Turciei dincolo de cele șase miliarde de euro promise în 2016 pentru a opri migranții.

„Dar faptul că Turcia a cerut acești bani prin șantaj sau amenințări nu creează climatul politic necesar pentru ca europenii să decidă să dea banii”, a declarat acesta.

„Europa nu poate acționa sub imperiul amenințărilor sau al șantajului. Deoarece europenii ar trebui să înțeleagă situația cu care se confruntă turcii, Ankara ar trebui să-și dea seama că nu aceasta este calea de a relaționa cu Europa ”, a spus el.

Primul ministru Kyriakos Mitsotakis, care a preluat puterea după alegerile din luna iulie, a promis o abordare mai dură a problemei migrației decât guvernul precedent, care a permis refugiaților din Siria și din alte țări să debarce în Grecia.

Miercurea aceasta, guvernul de la Atena a declarat că va reoganiza taberele de refugiați din insulele grecești de lângă Turcia, solicitanții de azil urmând să fie închiși până când li se va acorda statutul de refugiat sau respinși și trimiși înapoi în Turcia.