Grecia acuză Turcia că a încălcat spațiul aerian al Greciei de peste 700 de ori într-o singură lună

Grecia, o mutare-surpriză / Sursa: Arhiva EVZ

Grecia și Turcia își dispută mai multe insule din Marea Egee, astfel că avioanele turcești intră aproape zilnic în spațiul aerian al Atenei. În plus, cele două țări au o dispută mai veche asupra zăcămintelor de gaze din zonă. În ultimele săptămâni tensiunile s-au amplificat.

Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a anunţat sâmbătă Statul Major al armatei elene, transmite DPA, citată de Agerpres.

În nouă rânduri, avioanele turce au zburat deasupra insulelor elene, iar în 17 rânduri au simulat atacuri sau angajări în lupte aeriene de la mică distanţă. De la începutul anului şi până în prezent, autorităţile elene au înregistrat aproape 4.000 de astfel de încălcări ale suveranităţii ţării. Uniunea Europeană, din care Grecia face parte, spre deosebire de Turcia, a condamnat în repetate rânduri aceste incidente.

Tensiuni între Grecia și Turcia

Disputa pe mai multe insule din Mareea Egee dintre Grecia și Turcia a dus la amplificarea tensiunilor dintre cele două state în ultima perioadă.

Ankara susţine că Grecia a pierdut drepturile asupra unui număr de insule din apropierea coastei turce prin militarizarea lor, încălcând astfel Tratatul de la Lausanne din 1923 şi Tratatul de pace de la Paris din 1947.

De partea cealaltă, Atena afirmă că militarizarea este doar o reacţie la prezenţa a numeroase vase de debarcare de-a lungul coastei de vest turce, şi invocă dreptul oricărui stat la autoapărare.

Reprezentanta permanentă a Greciei la ONU, Maria Theofili, a înaintat, în luna mai, secretarului general al ONU o scrisoare prin care respinge întreaga argumentaţie a Turciei conform căreia suveranitatea Greciei asupra insulelor din Egeea este legată în vreun fel de o presupusă obligaţie de demilitarizare a acestor insule, scrie Agerpres.

Dispute vechi

Disputa legată de insule este numai unul din motivele de conflict între cele două ţări, un altul fiind zăcămintele de gaze naturale din Marea Egee. Turcia a fost sancționată pentru foraje neautorizate, dar se opune ca aceste gaze să fie exploatate de Cipru sau Grecia. Ankara dorește ca orice gaz din regiune să circule pe teritoriul său în drum spre Europa. Atena în schimb, sprijină planurile de a transporta gaze prin Cipru și Grecia.

Recent, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că suspendă orice contact cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, spunând că acesta „nu mai există” pentru el. Reacţia sa a venit după ce, aflat într-o vizită în SUA, Mitsotakis a îndemnat Congresul american să nu vândă arme în Mediterana de Est, aluzie la Turcia, care speră să cumpere avioane de luptă americane F-16.