Grea lovitură pentru o cunoscută grupare de hackeri. Aceștia operau și în România

Grea lovitură pentru o cunoscută grupare de hackeri. Aceștia operau și în România Sursă foto: dreamstime.com

Grupul Sparks, un cunoscut grup de hackeri care piratau filme protejate de drepturile de autor a fost destructurat de autoritățile judiciare americane și europene. Aceștia operau și de pe teritoriul României.

 

Gruparea de hackeri a fost destructurată pe 25 august, printr-o acțiune coordonată între autoritățile SUA și omologii lor din 18 țări din întreaga lume, inclusiv din România, cu sprijinul Europol și Eurojust. Membrii grupului Sparks erau responsabili în principal de pirateria filmelor și de găzduirea conținutului digital ilegal la nivel mondial.

Mai multe persoane au fost arestate, fiind decuplate de la rețea și 60 de servere pe care se afla conținut protejat de legea drepturilor de autor, se arată într-un comunicat Europol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit polițiștilor, membrii grupării obțineau copii ale filmelor, înainte ca acestea să fie lansate oficial, le spărgeau protecția pentru copiere, converteau formatele și apoi le încărcau pe diferite servere de tip peer-to-peer, inclusiv torente.

Ancheta în acest caz a început în anul 2016, dar activitatea celor de la Sparks este mult mai veche, grupul fiind bănuit de difuzarea a sute de filme și programe TV înainte de data oficială a lansării, „inclusiv aproape fiecare film lansat de studiourile de producție importante din SUA” se precizează în comunicat.

„Grupul Sparks a cauzat pierderi de zeci de milioane de dolari în SUA studiourilor de producție cinematografică, în special industriilor de film și televiziune, din cauza încălcării drepturilor de autor” au mai precizat reprezentanții Europol.

Modul de operare al membrilor grupării era de cele mai multe ori, același. Anumite persoane pretindeau că sunt reprezentanții unor firme care comercializează DVD-uri și Blu-ray și obțineau de la distribuitorul filmului un exemplar digital al acestuia, pentru evaluare, promițând că nu-l vor face public și că vor comanda apoi un anume număr de copii. Acest lucru nu se mai întâmpla, desigur, iar producătorii de conținut își dădeau seama că au fost înșelați.

Serverele folosite de grupare erau situate în întreaga lume în Canada, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Letonia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit. Multe au fost eliminate luni, urmând ca acțiunea să continue în zilele anterioare, cu ajutorul autorităților naționale din aceste țări. Alte măsuri au fost luate și în Italia, România și Canada. Unul dintre membrii presupusei rețele criminale a fost arestat în weekend în Cipru, iar un alt suspect a fost arestat ieri în SUA.