Femeile gravide și proaspetele mame, acces rapid la servicii medicale gratuite. Proiect
- Iulia Moraru
- 28 februarie 2024, 10:20
Femeile însărcinate și cele care au născut recent ar putea beneficia de acces prioritar la analizele și investigațiile medicale gratuite cuvenite lor, chiar în condițiile în care există deficit de fonduri la Casa de Asigurări de Sănătate. Totul este cuprins într-o propunere legislativă aflată în dezbatere la Parlament.
În esență, cei care au propus această inițiativă doresc includerea femeilor gravide în categoria celor care beneficiază de monitorizare medicală finanțată distinct, pentru a elimina necesitatea așteptării alocării de fonduri pentru analizele gratuite.
Femeile gravide și cele care au născut, prioritate la servicii medicale
Mai precis, conform propunerii, investigațiile paraclinice necesare monitorizării sarcinii și a perioadei postpartum, care sunt efectuate în cadrul ambulatoriului, ar trebui realizate în termen de maxim cinci zile lucrătoare de la data solicitării.
Totul fără a fi afectate de limitele impuse de Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau de epuizarea rapidă a fondurilor lunare.
Extinderea accesului la serviciile de monitorizare a sarcinii ar putea contribui la reducerea ratei de mortalitate maternă, care a cunoscut o tendință ascendentă în România în ultimii ani.
„Patologia oncologică, neurologică, bolile cardiovasculare sau cerebrovasculare, bolile cronice renale beneficiază de acest tip de monitorizare conform art.IX din OUG nr.44/2022. Astfel, pentru aceste tipuri de patologii există finanţare distinctă, acordată furnizorilor de servicii paraclinice prin acte adiţionale lunare.
De asemenea, efectuarea investigaţiilor necesare acestor monitorizări se efectuează de către furnizori în maximum cinci zile lucrătoare de la data solicitării acestora. Propunem ca şi monitorizarea sarcinii să beneficieze de aceste condiţii”, explică inițiatorii, în expunerea de motive a proiectului pentru femeile gravide.
Proiectul urmărește identificarea factorilor de risc asociate sarcinii
Monitorizarea femeilor gravide are rolul de a identifica atât factorii de risc și complicațiile obstetricale asociate sarcinii, pentru a permite intervenții terapeutice în timp util, cât și bolile preexistente sau concomitente sarcinii, care nu au cauze obstetricale, dar care pot fi influențate negativ de modificările fiziologice specifice sarcinii.
Neglijarea monitorizării sau supravegherea inadecvată a sarcinii contribuie atât la creșterea ratei de mortalitate maternă, cât și la creșterea mortalității infantile.
Rata mortalității femeilor gravide, la un nivel ridicat în România
Inițiatorii proiectului legislativ subliniază că rata mortalității materne reprezintă cel mai important indicator al performanței sistemului de sănătate dedicat medicinii materno-fetale.
Aceasta reflectă calitatea și eficacitatea îngrijirilor prenatale, intranatale și postnatale, corelate cu frecvența și calitatea monitorizării evoluției sarcinii, precum și cu evaluarea riscurilor directe și indirecte.
Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanței de Urgență nr. 44/2022 referitoare la implementarea unor măsuri în sistemul de sănătate, recent înaintată Senatului, este inițiată de deputații Oana Ţoiu și Adrian Wiener și beneficiază de sprijinul altor 28 de parlamentari din partea USR.
Scopul acestei propuneri este să faciliteze accesul la monitorizarea sarcinii și perioadei postpartum, potrivit jurnalul.ro.