Grăsimea viscerală ne poate crea probleme de sănătate. Patru sfaturi prețioase de la nutriționiști pentru a scăpa de ea

Sursa foto: 114064583 © Jean Paul Chassenet | Dreamstime.com

Grăsimea viscerală este situată în zona abdominală, în interiorul burții, și este extrem de periculoasă. Ea poate acoperi unele organe vitale, însă se poate transforma și în colesterol, fiind aproape de ficat. Atunci când ajunge în sânge, crește riscul de a se depune pe artere. Grăsimea viscerală creează mari probleme persoanelor care au o siluetă de tip măr.

Grăsimea abdominală ar trebui să ne ridice semne de întrebare cu privire la sănătatea noastră. Specialiștii în nutriție spun că ar trebui să ne îngrijorăm dacă circumferința taliei depășește 102 cm la bărbați și 88 cm la femei. Depășirea acestor valori ne arată că grăsimea viscerală este într-o cantitate mai mare decât necesar.

Acest tip de grăsime este esențial pentru organism, ea având rolul de a izola termic, însă atunci când valorile ei sunt prea mari, sănătatea ne este pusă în pericol. Suntem expuși la boli cardiovasculare, diabet de tip II, cancer mamar sau intestinal și alzheimer.

Odată acumulată, grăsimea viscerală este greu de eliminat, însă ea poate fi redusă printr-un stil de viață sănătos. Experții în nutriție susțin că un regim alimentar echilibrat și mult sport ne pot ajuta să eliminăm grăsimea acumulată pe abdomen. Consumul de lichide este extrem de important, medicii recomandând apa și nu alcoolul, sucurile sau orice alt tip de băutură îndulcită.

Patru sfaturi pentru a scăpa de grăsimea viscerală

1. Renunță la fast-food

Mâncarea nesănătoasă este principalul factor care ajută la depunerea grăsimilor. Renunță la alimentele prăjite și înlocuiește-le cu cele preparate pe grătar sau la cuptor. Produsele de tip fast-food nu ar trebui să fie în alimentația noastră. Evită hamburgerii, baconul sau cârnații procesați. Optează pentru alimente mai sănătoase, cum sunt peștele și carnea de pui sau curcan.

„Mâncarea grăsimilor sănătoase precum uleiul de măsline extravirgin, avocado și nuci sau alimente fermentate precum kimchi, iaurt viu și miso vă pot aduce beneficii echilibrului insulinei, bacteriilor intestinale, hormonilor și gestionării greutății”, a explicat doctorul Brian Fisher, de la Evergreen Life.

2. Alege un stil de viață sănătos

Nutriționiștii ne recomandă să renunțăm și la produsele de patiserie, bogate în zaharuri. Evitați biscuiții, ciocolata, cerealele și sucurile carbogazoase sau îndulcite artificial. Specialistul în nutriție ne recomandă să nu depășim 30 de grame de zaharuri adăugate în dieta noastră zilnică.

„Merită să ne amintim că aceasta este o sumă maximă și nu o sumă recomandată; în mod ideal, nu am avea niciunul, dar dacă îți dorești un răsfăț dulce, încearcă să fie doar asta – un răsfăț”, a precizat medicul.

3. Renunță la alcool și băuturile îndulcite

Renunță la alcool și la băuturile îndulcite. Pentru a avea un corp sănătos, este recomandat consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi. În locul sucurilor optează pentru ceaiuri neîndulcite sau smoothie-uri din fructe și legume.

„Alcoolul te face să te îngrași în jurul secțiunii mediane, fără să-ți dai seama. Este atât de ușor să consumi sute, chiar mii de calorii lichide. Unitățile de alcool suplimentare exercită, de asemenea, o presiune asupra ficatului, care deja lucrează în timp pentru a descompune acizii grași viscerali toxici, dacă transportați grăsime viscerală în exces”, a mai spus doctorul Brian Fisher.

4. Fă cât mai multă mișcare

Pentru a scăpa de grăsimea viscerală, de pe abdomen, sportul este absolut necesar. Sedentarismul poate cauza multe probleme de sănătate, așa că exercițiile fizice sunt binevenit. Specialiștii recomandă exercițiile de tip aerobic, însă și cele de forță, la care se folosesc greutăți. Indicat ar fi ca cele două tipuri de exerciții să fie alternate. Cinci zile fă cel puțin 30 de minute de aerobic, iar două zile pe săptămână lucrează masa musculară.

„Cercetările au descoperit că antrenamentul pe intervale de mare intensitate (cunoscut și sub numele de HIIT) este cea mai bună metodă de a pierde grăsimea viscerală. De asemenea, ajută la creșterea sensibilității la insulină. În esență, HIIT implică rafale scurte de exerciții intense alternate cu perioade de recuperare de intensitate scăzută”, spune medicul Fisher, potrivit doctorulzilei.ro.