Granița României, locul identificat ca fiind cel mai periculos. Ucraina admite posibilitatea unui nou război la scară largă

Un înalt demnitar ucrainean susține că singura soluție pentru ca Ucraina să nu devină zonă de tampon al unui un război la scară largă între puterile lumii e ca țara să fie admisă în NATO.

Ambasadorul ucrainean la Berlin, Andri Melnik, a declarat că aderarea Ucrainei la NATO și la Uniunea Europeană ar pune capăt conflictului creat artificial de preşedintele rus, Vladimir Putin, și ar împiedica izbucnirea unui nou război la scară largă în Europa.

"Pentru că numai în acest mod (prin aderarea Ucrainei la NATO și la UE, n.r.) s-ar pune capăt conflictului cu Ucraina, creat artificial de către Putin și s-ar putea evita, totuși, un nou război la scară largă în Europa.

Numai acceptarea Ucrainei (în UE şi NATO, n.r.), care, desigur, își va aduce contribuția semnificativă la securitatea generală, poate speria Rusia, astfel încât să nu mai recurgă la invazii militare" - a precizat Melnik, într-un interviu al cărui text a fost publicat pe site-ul Ambasadei Ucrainei în Germania.

Când poate să deschidă focul din nou Rusia

Diplomatul ucrainean a subliniat că cele mai bune exemple ale rolului NATO de stabilizare și menținere a păcii sunt aderarea țărilor baltice și a Poloniei.

"Moscova va decide să lanseze un nou atac armat numai atunci când va avea convingerea că poate controla conflictul declanşat. Atât timp cât Ucraina nu este membră a Alianței, atât timp cât există acest vid periculos de putere, vom continua să rămânem o victimă a expansionismului rus, care are consecințe periculoase pentru întregul continent. Este puțin probabil ca un astfel de scenariu să răspundă atât intereselor Germaniei, cât și ale Statelor Unite" - a explicat Andri Melnik.

Ambasadorul a mai menționat că, în momentul de faţă, partenerii germani nu împărtășesc această viziune în privinţa Ucrainei, "pentru că se tem că, în acest fel, l-ar putea provoca pe Putin". Melnik este convins că, dacă Ucraina va adera în curând la NATO, "va avea cu siguranță o contribuție importantă la securitatea întregii Europe".

"Ar fi, de asemenea, un semnal clar transmis Moscovei, iar Putin ar înțelege, în cele din urmă, că nu totul îi este permis, iar, apoi, s-ar prăbuşi strategia sa criminală de a separa Ucraina de restul Europei și de a o călca în picioare cu cizmele soldaților ruși" - a mai afirmat ambasadorul ucrainean la Berlin. (www.ukrinform.ua)

Traducere: Sergiu Dan