Graham Watson: „O coaliţie este posibilă în Marea Britanie”

Graham Watson: „O coaliţie este posibilă în Marea Britanie”

Liberal-democratul britanic din PE crede că partidul său ar putea intra în guvernul de la Londra.

Cu două săptămâni înainte de alegerile din 6 mai, din Marea Britanie, eurodeputatul liberal-democrat Graham Watson vorbeşte - într-un interviu acordat EVZ - despre ascensiunea partidului său în sondaje.

Watson nu exclude un guvern de coaliţie la Londra şi crede că victoria conservatorilor ar afecta relaţiile Marea Britanie-UE.    EVZ: Cum explicaţi ascensiunea liberal-democraţilor în sondaje? Graham Watson: Există mai multe dovezi potrivit cărora liberal-democraţii au început să urce în sondajele de opinie înainte de startul dezbaterii televizate, câştigate în mod clar de Nick Clegg (liderul liberal-democrat - n.r.). Însă marele adevăr a venit după aceea. În opinia mea, motivul pentru care partidul a urcat în sondaje este acela că a treia formaţiune ca mărime de pe scena politică britanică a ajuns să aibă, pentru prima dată, vizibilitate şi să câştige credibilitate în ochii electoratului.    

Cât de valid este scenariul unui guvern de coaliţie la Londra? Cred că ar fi posibil să se formeze o coaliţie. Churchill spunea că Angliei nu prea îi plac coaliţiile şi să ştiţi că există ceva adevăr în spusele lui. Pe de altă parte, am văzut în ultima perioadă guverne de coaliţie în Scoţia, Ţara Galilor. Avem guverne de coaliţie la nivel local în mod regulat şi cred că există percepţia că, până la urmă, ele pot fi un lucru bun.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulţi spun că o alianţă între conservatori şi liberal-democraţi ar fi imposibilă. Eu refuz să cred acest lucru! Ar fi, cu siguranţă, mult mai dificilă decât o alianţă cu Partidul Laburist, dar rămâne o variantă fezabilă.    

Temele europene au cam lipsit din dezbatere. Cine se teme de UE, electoratul sau politicienii? E adevărat că toate partidele au încercat să evite discutarea subiectelor legate de UE în campania electorală. Nimeni nu ştie exact care este părerea cetăţenilor în legătură cu aceste teme. Ştim doar că o treime din populaţie se declară cu înverşunare împotriva extinderii UE, dar în acelaşi timp există din ce în ce mai multe dovezi că există o altă treime care îşi doreşte acest lucru.

Aceste divizări ale electoratului au determinat partidele să facă tot posibilul pentru a-şi păstra votanţii, aruncând la marginea dezbaterilor problemele europene. Astfel cred că putem spune că partidelor le este mult mai teamă de acest tip de subiecte decât îi este publicului.    

Conservatorii de azi, mai antieuropeni decât cei din trecut   

E cumva ironic că partidul care urcă în sondaje este cel mai proeuropean dintre partidele britanice? Da, cred că există un dram de ironie în faptul că un partid proeuropean ajunge să urce în sondaje. Totodată, această situaţie pune o anumită presiune pe umerii lui Nick Clegg, care va fi întrebat joi (azi - n.r.), în cadrul dezbaterii televizate, de subiecte ce vizează politica externă. Va trebui să rămână ferm pe poziţii, să apere UE, pe care o consideră un lucru bun şi pe care o cunoaşte foarte bine în calitate de fost europarlamentar.      Ne putem aştepta la o schimbare în relaţiile Londrei cu UE, în cazul în care conservatorii câştigă alegerile? În cazul în care conservatorii vor câştiga alegerile, vom cunoaşte o deteriorare serioasă a relaţiilor dintre Marea Britanie şi UE. Mulţi vor spune: ei bine, am avut acest tip de probleme şi pe vremea lui John Major, şi în timpul mandatului doamnei Thatcher. Ce nu vor să recunoască este faptul că parlamentarii care vor fi aleşi sub un guvern al lui David Cameron (liderul conservator - n.r.) vor avea un comportament mult mai antieuropean decât l-au avut conservatorii în trecut.

Cameron însuşi este o persoană care nu are prea multe sentimente europene. Îmi exprim temerile legate de modul în care va evolua UE având un guvern conservator în Marea Britanie. Cred că dacă executivul ar fi unul liberal-democrat sau dacă am avea o coaliţie cu laburiştii, lucrurile ar fi cu totul altele. 

"Toate partidele au încercat să evite temele europene în campanie.”

GRAHAM WATSON,  eurodeputat al Partidului Liberal-Democrat britanic