Grădinile și lumea perfectă a lui Constantin Flondor, calea spre creștere. Exclusiv artă

Grădinile și lumea perfectă a lui Constantin Flondor, calea spre creștere. Exclusiv artăPictorul Constantin Flondor, la Galeria Romană. Sursă: EvZ

Luna decembrie vine cu un dar deosebit, o nouă expoziție, semnată de Constantin Flondor, pe simezele Galeriei Romane: „Orice drum e un ocoliș”, pictură și desen. Expoziția este deschisă și poate fi vizitată între ani, până la 15 ianuarie 2023, la Galeria Romană. Ar fi interesant ca după toate „socotelile” pe care le vom face în timpul sărbătorilor, la trecerea dintre ani, să revenim la Galeria Romană, la expoziția lui Constantin Flondor și să încercăm să călătorim din nou. Oare cum ni se va părea calea, cum vor fi drumurile, cum vor fi luminișurile și umbrele? Adresa: Blvd. Lascăr Catargiu nr. 1, București. Program de vizitare: Luni-Vineri: 10:00–18:00, Sâmbătă: 10:00–15:00.

Expoziția lui Constantin Flondor, dincolo de titlul „Orice drum e un ocoliș”, ce te îndeamnă încă de la început la căutări, este, prin lucrările expuse, ca o grădină misterioasă. Intri într-o lume pe care simți nevoia să o cunoști, să o explorezi.

Decembrie este o lună specială, ce ne aduce multe frământări interioare, multe căutări. Este un timp în care facem multe proiecții, spre un viitor pe care, întotdeauna, ni-l închipuim altfel, mai bun, decât prezentul pe care îl trăim. Pe care îl puteți petrece la expoziția de la Galeria Romană.

În grădină

Multe dintre lucrări au în titlul cuvântul „grădină”.  Cele mai multe sunt grădini fără cărare și îți lasă libertatea să creezi tu una. Ca în viață, bătătorești anumite căi, pe care simți că trebuie să mergi. Dar îți mai lasă și libertatea să poți călca și pe lângă drum(acolo unde există), să începi o nouă căutare, în încercarea de a descoperi ceva nou, nemaivăzut, neștiut. Dacă reușești să „vezi”, poți avea un final uimitor.

Grădinile nu sunt lumea perfectă, ci lumea care te invită să o cunoști. Sau poate au darul de a te lăsa să faci tu o lume, să desțelenești, să aduci lumina… Uneori, dacă ai obosit, poți să te urci pe scara din „Grădina cu scară”, și amețit sau nu de hățișul pe care îl vezi, de încercările de care ai avut parte, poate mergi puțin prin „Valea liniștită”. Acela poate fi momentul în care un vis s-a împlinit, o căutare și-a găsit răspunsul, o încercare a ajuns la capăt.

expozitie Constantin Flondor la Galeria Romana

Lumea perfectă

Lumea perfectă este cea cuprinsă în fulgii de nea. Acolo, matematicianul Constantin Flondor a reușit să traseze drumuri perfecte.  Linii perfecte. În cazul acesta, fiind într-o lume perfectă, libertatea este și mai deplină pentru spiritul care poate pleca în căutări și mai înalte, dincolo de grădini, dincolo de cele știute și văzute.

Când vine vorba de „fulgii de nea”, pictorul îl citează pe Mihai Eminescu  „Crucea bizantină este ca un fulg de zăpadă, mic reprezentant al Universului”. Față de „grădini”, „fulgii” dau această claritate și siguranță – un fulg, o cruce, toată lumea e ca o cruce, o cruce e toată lumea. O bucurie. Siguranța unei iubiri necondiționate, dar și a unei „obligații” de a fi perfect în iubire. Urmezi calea fulgului de nea, primești răspunsuri și simți liniștea că urmând această cale ești în siguranță.

Fulgul de nea, atât de puternic în perfecțiune, atât de fragil, totuși

Un alt moment, o altă trăire este „Veranda”. Aceasta îți deschide calea spre o altă căutare, mai degrabă pentru o altă liniște: stai și cauți cu privirea, urmărești „Ningerea”, asculți „Solfegiile din grădină”, adulmeci florile de măr din mărul înflorit de la Tescani - și ele perfecte, frumoase, fragile, început de speranță …. Mai trece un „Nor”, apare și „Semnul de toamnă”, te sperie. Întotdeauna mai există speranță.

Apoi, vine clipa „Diagramei”. Aici poate fi diagrama inimii sau , pur și simplu, drumurile pe care le-ai făcut în peregrinările tale, în căutările tale, în viața ta…

„Diagrama” nu este, neapărat, un final. Poate fi începutul, poate fi dorința, poate fi visul. Un alt vis.

Constantin Flondor este membru al Grupului Prolog

Despre acesta, inițiatorul grupului Prolog, artistul Paul Gherasim spunea că „nu este un curent artistic, nu este o mișcare artistică. S-a născut ca o grupare a unor oameni iubitori de frumos și de Dumnezeu”. De altfel,  prima expoziție a Grupului Prolog s-a desfășurat în preajma Crăciunului anului 1985, când floarea de măr a dobândit un statut special, o „sacralitate”. Bucuria revederii florii de măr, în lucrările celor din Grupul Prolog e la fel de mare, de fiecare dată.

Artistul Constantin Flondor este născut în decembrie. Această lună, ultima din an, te îndeamnă să lași în urmă ce te-a pus la încercare, cele văzute și nevăzute, și îți dă adâncul sentiment că imediat ce se termină, începe ceva nou, minunat, neapărat. Oricum, se trăiește o transformare, o evoluție. Nu poate fi vorba de o involuție, chiar dacă un drum poate fi și înainte, și înapoi. După ce  te plimbi prin lumea perfectă a fulgilor de nea și prin grădinile lui Constantin Flondor se poate vorbi doar de o „creștere”. De o îmbogățire.

 Acest sentiment îl lasă să se nască în ființa privitorului expoziția de la Galeria Romană „Orice drum e un ocoliș”.  Un ocoliș ce vine întotdeauna cu experiențe noi, cu transformare, cu evoluție.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro