Evenimentul Zilei > Actualitate > Grad de alertă ridicat! Șeful Marelui Stat Major lămurește soarta militarilor români din Irak.
Grad de alertă ridicat! Șeful Marelui Stat Major lămurește soarta militarilor români din Irak.

Grad de alertă ridicat! Șeful Marelui Stat Major lămurește soarta militarilor români din Irak.

Șeful Marelui Stat Major al Armatei, gen. Daniel Petrescu a lămurit la Antena 3 ce se întâmplă cu militarii români din Irak.

Gen. Daniel Petrescu: După cum cunoașteți, contingentul românesc din Irak numără în acest moment 14 militari. Ei au fost implinicați în instruirea militarilor irakieni și în activități de consiliere a personalului Ministerului Apărării irakian, în ceea ce privește reforma sectorului de securitate.

Ca urmare a deciziei luate de Consiliul Nord-Atlantic, în cadrul întâlnirii de ieri, aceste misiuni sunt suspendate în acest moment, înseamnă că și misiunile militarilor noștri sunt suspendate. Suntem în curs de relocare a militarilor contingentului în alte baze, astfel încât situația lor de securitate să fie mai bună, să ne permită să spunem că sunt în siguranță acolo, pe teritoriul Irakului sau în alte baze în apropierea teatrului de operații.

Acestea sunt informațiile pe care vi le pot furniza în acest moment. Aș vrea să subliniez încă o dată faptul că aceste acțiuni de relocare pe care le desfășurăm sunt coordonate cu aliații noștri, cu aliații din NATO și cu partenerii strategici și că nu putem vorbi în acest moment de o retragere a contingentului național din misiune.

Radu Tudor (Antena 3): Domnule general Petrescu, România are un contingent destul de serios de misiuni în teatrele de operațiuni externe. Având în vedere tensionarea relațiilor din Orientul Mijlociu, nu am cum să nu mă întreb dacă există pericole suplimentare, dacă această tensionare politică poate să aducă și amenințări pentru toți reprezentanții Alianței Nord-Atlantice, inclusiv pentru militarii români.

Care sunt evaluările dumneavoastră și ce veți transmite comandanților din teatrele de operațiuni?

Gen. Daniel Petrescu: Fiecare misiune, domnule Radu Tudor, are specificul ei. Pe noi ne interesează două lucruri, în egală măsură, la Statul Major al Apărării, să putem să ne îndeplinim misiunea, așa cum a fost ea stabilită și cum ne spun angajamentele, și să ne putem îndeplini misiunea în siguranță, siguranța militarilor noștri este importantă.

Bineînțeles în evoluția fiecărei misiuni sunt momente mai tensionate, sunt momente mai puțin tensionate. Pot să vă spun că suntem în legătură directă cu militarii din Irak, suntem în legătură directă cu comandanții contingentului din Afganistan și din celelalte teatre de operații, iar în fiecare teatru de operații se desfășoară măsuri specifice, fie de ridicare a nivelului de alertă, fie de protecție a mijloacelor individuale.

Aceste acțiuni sunt specifice fiecărui teatru de operații, noi le urmărind și vă asigur că acțiunile executate de contingentele noastre în acest moment se desfășoară așa cum sunt planificate.

Radu Tudor (Antena 3): Domnule general Petrescu, o informație de ultimă oră comunicată de Ministerul Apărării ne spune că un important general american a venit astăzi la Baza de la Mihail Kogălniceanu și v-aş ruga pe dumneavoastră să ne dați detalii în legătură cu această vizită. E un general cu o poziție foarte, foarte înaltă în ierarhia Pentagonului.

Gen. Daniel Petrescu: Da, eu sunt chiar în deplasare dinspre Mihail Kogălniceanu către București, mă întorc, am participat la vizita desfășurată de generalul John Hyten, este locțiitorul președintelui Comitetului Întrunit al şefilor de State Majore ale Armatei americane. Vizita a fost planificată de ceva timp, încă de anul trecut.

Obiectul principal al vizitei a fost ca domnul general să poată să își vadă trupele dislocate în România și, cum cea mai mare parte a acestor trupe este dislocată la Mihail Kogălniceanu, ea avut loc la Mihail Kogălniceanu. Am avut ocazia în cazul întâlnirii cu generalul Hyten să discutăm în special despre situația din regiunea noastră, situația de securitate în zona Mării Negre, prioritățile Statului Major al Apărării, activitățile de pregătire în comun pentru creșterea capacității operaționale a forțelor noastre, activitățile în cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.

Bineînțeles, în cadrul fiecărei vizite pe care o avem cu oficiali fie americani, fie alți oficial aliați, întotdeauna abordăm și problema militarilor din teatrele de operații și modul de executare a misiunilor în teatrele de operații.

Deci, am abordat și aceste probleme, probleme de infrastructură, probleme privind locul și rolul Bazei de la Mihail Kogălniceanu, o gamă largă, așa cum abordăm în fiecare întâlnire cu oficialii și cu aliații noștri. Este a doua vizită importantă la care particip de la preluarea mandatului, am avut și vizita șefului Statului Major al Apărării din Armata canadiană și urmează în cursul săptămânii viitoare să mă deplasez la Bruxelles la întâlnirea Comitetului Militar al NATO, o altă întâlnire importantă.