Gore cel fără milă. Viața la Curte
Editura Evenimentul si Capital

Gore cel fără milă. Viața la Curte

Autor: | | 1 Comentarii | 4415 Vizualizari

Se născuse sărac, că așa dă Dumnezeu la unii. Era al zecelea plod într-o familie care se înmulțea doar ca să mai poată strânge o alocație. Ce-i păsa maică-sii că avea o casă plină de copii flămânzi și nespălați? Ce, ea fusese mai fericită? Cu pielea întinsă pe oase și cu burțile umflate de viermi, mâncau usturoi cu mămăligă ca săși alunge foamea.

Sărăcia îi aștepta cu masa întinsă în fiecare zi, vorba poetului și numai bunul Dumnezeu îi ținuse pe toți în viață. Dar pe noi ne interesează azi soarta lui Gore, copilul cu numărul zece.

Cartea nu-i plăcuse, dar și dacă i-ar fi plăcut totuna ar fi fost. Cu ce să-l trimită la școală când n-avea nici cu ce se încălța?

- Învață, dracului, literele alea, să știi și tu să arăți buletinul la oameni! - Da ce n-are poză? N-am nevoie să citesc. - Ești un prost, asta ești, îi strigase învățătoarea. Nimic n-o să se aleagă de capul tău.

Gore avea alte planuri cu viața lui. Pe la vreo 20 de ani s-a înhăitat cu niște golani de prin Alexandria, care l-au învățat cum e cu furtul, cu tâlhăria, cu înșelăciunea. I-a mers o vreme, cât să-și ia niște haine ca lumea pe el și cam atât. Lumea e săracă prin părțile alea. Plus că pentru o găinărie nu merita să faci câțiva ani de pușcărie și să nu te alegi cu nimic.

Gore a simțit asta pe pielea lui. Într-o seară, plecase la furat cu tovarășii, prăduind căteva gospodării de pe lângă Alexandria. Spre dimineață, le-a ieșit în cale o patrulă de poliție. Așa, din senin. Poate că ar fi trecut neobservați, dar Gore a intrat într-o panică soră cu isteria și a rupt-o la fugă, pe un câmp, abandonând tot ce furase.

Acu, polițiștii ce să facă? S-au luat după dânsul, gândind că sigur a făcut el ceva de fuge. Ce fler au, domne, oamenii legii! Prinderea lui Gore a căzut ca o pleașcă pe capul polițiștilor – toate furturile cu autor necunoscut i le-au pus în spinare.

- N-am nicio treabă cu găinile și cu porcii lui nea Mitran, se văita Gore. -Taci și ia-le pe toate. O să-ți dea cu suspendare dacă ești băiat bun.

Gore a fost mai mult decât bun, dar cu suspendare tot n-a luat. Îl așteptau cinci ani de pușcărie. La naiba!

Când s-a eliberat s-a jurat că n-o să mai fure.

- Vreau să mă însor. Asta a fost prima dorință pe care și-a pus-o când a simțit gustul libertății.

Și, ca niciodată până atunci, ruga i-a fost ascultată. După nici șase luni, era om însurat, iar nevastă-sa, gata borțoasă, se pregătea să aducă pe lume primul copil. Între noi fie vorba, Gore își dorise nevastă, nu copii, dar te pui cu ăl de sus?

Trei ani s-au scurs, însă viața nu părea să-i dea semne de prietenie. Apăruse și al doilea copil, după care, împinsă de sărăcie și sătulă de bătăi, nevasta l-a părăsit.

Rămas singur și cu casa îngreunată de două guri de copii care cereau de mâncare, eroul nostru simțea iarăși mânia cerească. Avea nevoie de o femeie, iar soarta i-a scos-o în cale pe Ileana.

Urâțică a naibii, dar muncitoare și cu gura legată. Femeia a primit să trăiească cu el, dar cei doi copii îi făceau scârbă, atât erau de neîngrijiți.

Și iar a trecut timpul, că asta știe el cel mai bine să facă. Ileana a făcut și ea doi copii, dar gurile satului vorbeau că nu cu Gore, ci cu vecinul din spatele casei. Parcă mai conta? Erau în bătătura lui Gore, erau ai lui.

E miezul lui iulie. Înecați în căldură și praf, cei patru copii ai familiei chinuiau o minge spartă pe mijlocul drumului. De nicăieri a apărut o dubă, tulburându-le liniștea și joaca.

Șoferul tocmai se întinsese după o sticlă cu apă și nici n-a simțit când roata din față a strivit un trup firav de copil. Hărmălaie mare, toată strada se adunase la locul accidentului. Ca prin minune, ăla mic nu murise. Avea un picior strivit și urla cât îl țineau puterile, dar era viu. Șoferul ar fi vrut să fugă, dar oamenii făcuseră roată în jurul lui. Afacerea asta s-a dovedit, în schimb, foarte bănoasă pentru Gore. Piciorul lui Toma l-a costat pe șoferul neatent 200 de milioane de lei. O căruță de bani! Dacă ar fi știu Gore una ca asta, demult și-ar fi vândut copiii pe bucăți.

Dar cum nu era obișnuit cu banii și nici ei cu el, s-au dus la fel de repede cum au venit. Și-a luat un cal și o căruță, a zugrăvit casa și cam atât.

Din nou datorii, nevoi, foame.

- Auzi, Gore? L-a trezit Ileana într-o dimineață. - Ce vrei, fă? - Ce-ar fi să repetăm accidentul cu Toma? - Cum adică? - Adică să se arunce intenționat în fața mașinilor ca să le cerem bani. - Fă, tu ești întreagă la cap? Adică să-mi omor eu copilul? Da pune-i pe ai tăi să facă asta dacă tot vrei să scapi de ei. - Hai, mă Gore, ziceam de el că oricum e olog acum și știe cum se face. - Du-te, fă, de-aci.

Două săptămâni l-a tocat Ileana la cap.

- Fă, tu n-ai milă de nimic pe lumea asta? Nu vezi cât pătimește amărâtul?

Într-o noapte hoții, i-au furat și calul și căruța. Paștele mamii lor, pe ăștia nu-i prindea nimeni! Îi cam ajunsese cuțitul la rană.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate