Andrei Cristea se chinuieşte să prindă un angajament afară. Acest fapt confirmă "blestemul" atacanţilor români de a se plafona.
Andrei Cristea (26 de ani), atacantul echipei Dinamo, a ratat pentru a doua oară în ultima jumătate de an transferul în afara graniţelor. Golgheterul ultimei ediţii de campionat, cu 16 reuşite, nu a reuşit să-i convingă nici în această iarnă pe nemţii de la Karl sruhe să investească în transferul său.
Cazul Cristea oferă imaginea fidelă a valorii Ligii I şi modul în care sunt "apreciaţi" jucătorii din campionatul nostru de către străini. Atacantul dinamovist nu este primul exemplu de golgheter al Ligii I care nu reuşeşte să facă un pas înainte, ci pare că bate pasul pe loc. Câştigarea titlului de cel mai bun marcator în campionatul României a devenit mai degrabă o povară. Primul golgheter post-revoluţionar a fost Ovidiu Hanganu.
Jucătorul de la Corvinul Hunedoara a marcat 24 de goluri în ediţia 1990-1991, după care a fost cumpărat de Dinamo. Hanganu n-a mai reuşit niciodată să atingă acelaşi nivel şi a avut un traseu sinuos, jucând rând pe rând la Dinamo, Cercle Bruges, Samsunspor. În 2002, ata cantul s-a retras de la Minerul Certej, iar acum e muncitor în Italia.
Sabin Ilie şi Claudiu Răducanu au ajuns la sapă de lemn Dinamovistul Gabor Gersten majer a ieşit golgheter în ediţia 1991-1992, cu 24 de goluri. Sătmăreanul a plecat în Elveţia, la Lucerna, unde s-a plafonat definitiv. Gerstenmajer s-a stabilit în Ţara Cantoanelor. La capitolul dezamăgiri, un loc "de cinste" ocupă Sabin Ilie. Cel mai bun marcator al ediţiei 1996- 1997, cu 31 de goluri, atunci când juca la Steaua, Ilie şi-a bătut joc de cariera sa, deşi a mai avut şansa de a evolua pe la echipe cu firmă, precum Fenerbahce şi Valencia.
Sabin a jucat de-a lungul carierei la 18 formaţii, dar niciodată nu şi-a fructificat tot talentul. Claudiu Răducanu, ultimul golgheter dat de Steaua (21 de goluri în ediţia 2002-2003), a avut şansa să joace la Villarreal, Espanyol Barcelona şi Arminia Bielefeld, dar s-a făcut de râs peste tot.
În urmă cu câţiva ani ajunsese în mocirla ligii a treia din ţară, la Huşi, iar acum s-a scufundat în liga a cincea din Spania, la necunoscuta Club Esportiu Premia. Sabin Ilie şi Răducanu au ajuns la sapă de lemn, pierzându-şi banii câştigaţi.
Cursaru, blocat de Sechelariu
Cătălin Cursaru a fost unul dintre jucătorii de la care fotbalul românesc a aşteptat mult. În ediţia 2001-2002, când juca la FCM Bacău, Cursaru a fost liderul marcatorilor, cu 17 reuşite.
Ofertele curgeau, dar Dumitru Sechelariu, patronul de atunci al moldovenilor, a vrut sume exorbitante pentru "giuvaerul" său, iar jucătorul a bătut pasul pe loc. A avut o experienţă nefericită în Norvegia, la echipa SK Brann, apoi a mai trecut pe la FC Naţional, FC Vaslui şi Tricolorul Breaza.
"Am avut câteva oferte bune în carieră, dar întotdeauna s-au cerut mulţi bani pe mine. La început am crezut că am timp să plec. Eram tânăr. Aceste transferuri eşuate m-au afectat", ne-a declarat Cursaru. Fostul golgheter spune că nu îi poartă pică lui Dumitru Sechelariu. Cătălin s-a retras acasă, la Ploieşti.
Marian Savu a fost un alt golgheter dispărut în anonimat. A punctat de 20 de ori în sezonul 1999-2000, atunci când juca la FC Naţional. Ulterior a avut un traseu sinuos, ajungând în Ucraina, la Şahtior Doneţk şi la Metalurg Doneţk, dar şi în Ungaria, la Videoton. S-a retras din activitate în 2007, iar în momentul de faţă este impresar.
"Am avut câteva oferte bune în carieră, dar întotdeauna s-au cerut mulţi bani pentru mine.", CĂTĂLIN CURSARU, fost jucător al echipei FCM Bacău
31 de goluri, cifră-record după Revoluţie, a marcat Sabin Ilie în ediţia 1996-1997
REMUŞCĂRI
Oană: "Regret că n-am ascultat de nea Jean"
La finalul campionatului 1997-1998, golgheterul venea de la Gloria Bistriţa. Atacantul Vasile Oană punctase de 22 de ori. Fotbalistul a apărut brusc în prim-plan, dar a dispărut la fel.
Oană s-a transferat în Israel, la Hapoel Petach Tikva, apoi a ajuns în Turcia, la Ankaragucu. A revenit în România, dar nu a mai reuşit nimic semnificativ. S-a retras din fotbal la 32 de ani. Despre Oană, mulţi au spus că a fost un golgheter "vopsit" şi că multe reuşite ar fi fost în jocuri strategice. Fostul jucător neagă vehement.
"Înainte de a ajunge cel mai bun marcator în Divizia A, fusesem trei ani la rând golgheter în liga a doua. Pe mine mă interesa atunci să joc, să marchez. Nu am simţit niciodată nimic necurat. Acum regret că nu l-am ascultat pe nea Jean. Aveam ofertă de la Dinamo în 1998, dar am ales să plec în Israel. În ultimii ani de carieră am avut probleme fizice", ne-a declarat Oană. El a antrenat în Divizia D, la Someşul Ulmeni, iar acum pregăteşte o echipă de copii a clubului FC Baia Mare.
EXCEPŢII
Craioveanu a făcut furori în Spania
Nu toţi golgheterii postrevo luţionari au ajuns rău. Există şi unii care s-au transferat în străinătate şi, măcar pentru un sezon sau două, au continuat la un nivel relativ bun. Ilie Dumitrescu a fost pe primul loc în clasamentul marcatorilor în stagiunea 1992- 1993, atunci când juca la Steaua (24 de goluri).
A fost cumpărat de englezii de la Tottenham, apoi a mai trecut pe la West Ham, FC Sevilla şi Atlante (Mexic), după care s-a retras la Steaua. Gheorghe Craioveanu a fost primul marcator al ţării în sezoanele 1993-1994 (21 de goluri) şi 1994- 1995 (27 de goluri). Atacantul Craiovei s-a transferat în Spania, fiind apreciat la echipele Real Sociedad, Villarreal şi Getafe.
În 2001, dinamovistul Marius Niculae era principalul marcator al ţării, cu 20 de goluri. Dinamovistul s-a transferat la Sporting Lisabona, echipă cu care a câştigat titlul. A avut ghinionul unei serii de accidentări grave, iar acum a ajuns de unde a plecat.