Primăria Capitalei îngraşă conturile firmei de avocatură a senatorului PSD Dan Şova, pe motiv că nu mai face faţă proceselor.
Firma de avocatură Şova şi Asoci aţii, a senatorului PSD Dan Şova, a încheiat în ianuarie un contract de consultanţă juridică fără licitaţie, pe patru ani, cu Administraţia Parcurilor Bucureşti. Cu toate astea, directorul parcurilor face chiar azi o selecţie de oferte, la care a invitat mai multe firme, inclusiv pe cea cu care are deja contract. Aceeaşi firmă are contracte cu Primăria Capitalei şi cu alte administraţii din subordinea acesteia (la care primarul Sorin Oprescu şi-a numit directori), pe sume pe care primăria refuză, însă, să le divulge.
Directorii administraţiilor susţin că au făcut aceste contracte deoarece juriştii lor nu mai fac faţă proceselor. Reprezentanţii firmei Şova şi Asociaţii spun că până acum au acordat asistenţă juridică „pro bono” Administraţiei Parcurilor, într-o perioadă dificilă, în care aceasta nu avea resurse financiare.
Contract încheiat înainte de licitaţie
Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) a încheiat fără licitaţie, pe 26 ianuarie 2009, un contract cu firma Şova şi Asociaţii, pe o perioadă de patru ani, cu tariful modic de „100 de euro pentru orele de consultanţă acordate lunar”.
Dintr-o evaluare făcută de Alina Sofian, o angajată a ALPAB, reiese că suta de euro s-ar plăti de fapt la oră, la un număr de 200 de ore lunar, ceea ce aduce contractul la valoarea de 20.000 de euro lunar, aproape un milion de euro pe patru ani. O lună mai târziu, pe 26 februarie 2009, ALPAB trimite mai multe invitaţii de participare la o selecţie de oferte pen tru câteva firme, inclusiv la Şova şi Aso ciaţii. În invitaţie, la „factorii de evaluare a participanţilor la selecţie”, apare acelaşi text din capitolul 1 al contractului cu Şova, respectiv „obiectul contractului”.
Gabriel Iosif, directorul ALPAB, susţine că a angajat firma Şova şi Asociaţii pentru că cei trei angajaţi ai Departamentului juridic al instituţiei pe care o conduce nu mai făceau faţă proceselor: „În prezent, ALPAB e parte în câteva zeci de contracte de închiriere şi/sau asociere expirate sau care conţin clauze discutabile ce trebuie atacate individual în justiţie pentru a putea fi reziliate. Ele creează prejudicii serioase instituţiei si bugetului Capitalei”. Cu toată nevoia, însă, Iosif recunoaşte că până acum firma de avocatură nu a reprezentat ALPAB la niciun proces şi nici n-a emis vreo factură.
Surse din cadrul ALPAB susţin că administraţia nu are mai mult de patrucinci procese în derulare, aspect subliniat şi de un jurist al Primăriei Capitalei, care spune că nici la Parcuri, nici la Cimi tire nu există atâtea procese ca să necesite angajarea unei case de avocatură.
Juriştii de la Cimitire protestează
Şova şi Asociaţii are contracte şi cu Administraţia Străzilor, şi cu Administraţia Cimitirelor, al cărei director, Bogdan Tănase, susţine de asemenea că serviciul său juridic e depăşit de volumul de muncă. În ciuda faptului că au încheiat contracte pe bani publici, cele două administraţii refuză să comunice care e valoarea contractelor încheiate cu firma senatorului PSD Dan Şova. Surse din cadrul Administraţiei Cimitirelor susţin că ar fi vorba de un contract de un miliard de lei vechi lunar, adică aproape 25.000 de euro.
Serviciul juridic subordonat lui Tănase l-a reclamat pe acesta la Oprescu, într-un memoriu în care susţinea că nu e deloc depăşit de procese şi că administraţia nu ar avea nevoie de serviciile unei firme de avocatură.
Roxana Enescu, managing partner la Şova şi Asociaţii, spune că în cazul ALPAB e vorba de asistenţă juridică „pro bono”, şi că restul contractelor s-au făcut „în condiţii normale”. Ea spune că la data de 26 ianuarie a încheiat un contract pe „o sumă modică de 100 de euro lunar”, într-o perioadă în care ALPAB nu avea bani. Enescu re cu noaşte că firma a fost mirată de chemarea la selecţie, o lună mai târziu, însă spune că a primit asigurări de la ALPAB că „a rezolvat problema resurselor financiare”.
PALMARES
Isprăvile protejaţilor edilului-şef al Capitalei
Gabriel Iosif, Bogdan Tănase şi Alina Roman, directorii celor trei administraţii care au contracte cu firma Şova şi Asociaţii, sunt numiţi pe funcţii din vara anului trecut de primarul Sorin Oprescu (foto). Aceştia au beneficiat de sume importante de la buget, dar s-au remarcat şi prin afaceri la limita legii până acum.
Iosif şi Tănase au o pasiune pentru achiziţii publice fără licitaţii, printre acestea fiind contractul cu o firmă de pază cu un singur angajat şi cumpărarea de motorină de la altă firmă decât de la aceea care câştigase licitaţia.
În luna februarie, Curtea de Conturi a demarat un control la Administraţia Parcurilor şi la Administraţia Străzilor, însă surse din cadrul municipalităţii suspectează că aceste controale se vor încheia în luna aprilie fără acuzaţii, de vreme ce în fruntea instituţiei de control se află Nicoale Văcăroiu.
ŞOVA ŞI ASOCIAŢII
Afaceri de 3,2 milioane de euro
Casa de avocatură Şova şi Asociaţii a fost fondată de senatorul PSD de Olt Dan Şova (foto), dar la ea a colaborat şi actualul ministru Victor Ponta, şi el parlamentar PSD. Firma a avut în 2008 o cifră de afaceri cu 73% mai mare decât în 2007, după cum declara la finele lui 2008 chiar Dan Şova pentru BizLawyer.
„Închidem anul cu o cifră de afaceri de 3,25 milioane de euro. În acest moment, nu putem face încă o previziune financiară pentru 2009”, a declarat pentru aceaşi publicaţie Dan Şova. Acesta spunea astă-toamnă, după alegeri, că a lăsat managementul firmei pe mâinile unor asociaţi. Pe lângă contractele cu Primăria Capitalei şi cu mai multe administraţii din subordinea acesteia, firma Şova şi Asociaţii reprezintă şi Electrica în litigiul cu firma CEZ.
LEGENDĂ Ce înseamnă Golden Blitz pentru Băsescu
Restaurantul Golden Blitz, deţinut de oamenii de afaceri Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, a fost frecventat adesea de Traian Băsescu. Cei doi patroni ai localului au fost supranumiţi „regii asfaltului portocaliu”, deoarece firma lor de asfaltări - Euroconstruct - a prosperat în perioada 2000-2004, când Băsescu era primar, iar după 2004 s-a extins la nivel naţional.
Citiţi şi: