Rusia a declansat cursa pentru acapararea bogatiilor Oceanului Arctic.
Mai vechea pretentie a Rusiei asupra unei importante portiuni de teren submarin in Oceanul Arctic a inceput sa ia forme concrete: doi deputati si un om de stiinta rusi au pornit martea trecuta intr-o lunga calatorie la Polul Nord, unde se vor scufunda, la bordul unui batiscaf, pana la 4.200 de metri adancime.
Spargatorul de gheata nuclear Rossia, urmat indeaproape de nava stiintifica Akademik Fedorov au parasit Portul Murmansk, cu destinatia Marea Barents, a anuntat organizatorul expeditiei, Vladimir Strugatki.
Expeditie strategica
Seful expeditiei este deputatul Artur Cilingarov, in varsta de 67 de ani, un veteran al explorarilor arctice. El este insotit de politicianul Vladimir Gruzdev si de geologul Anatoli Sagalevici. Cei trei urmeaza sa faca mai multe experimente stiintifice la mare adancime si sa depuna exact in dreptul Polului Nord un drapel si o capsula din titan, continand un mesaj pentru generatiile viitoare.
Afara de latura stiintifica, expeditia va cauta sa intareasca pretentiile Rusiei asupra Riftului Lomonosov. Cilingarov a estimat ca misiunea va ajuta Moscova sa progreseze cu revendicarea acestui teritoriu, disputat cu alte cateva tari.
„Arctica este a noastra si dorim sa ne evidentiem prezenta”, a declarat deputatul, inainte de a ridica ancora. Intr-un discurs rostit in luna mai, presedintele Vladimir Putin a promis ca va depune eforturi pentru conservarea „intereselor strategice, economice, stiintifice si militare” ale Rusiei in regiunea arctica.
Moscova intentioneaza ca, in 2009, sa depuna la Natiunile Unite o cerere de recunoastere a Riftului Lomonosov ca fiind teritoriu rusesc. Potrivit unor estimari, regiunea arctica ar putea contine pana la un sfert din rezervele de petrol si gaze naturale ramase intacte. Mai concret, una dintre estimari spune ca aici s-ar afla aproximativ 10 miliarde de barili de titei.
Riftul Lomonosov este o fasie de teren subacvatic care traverseaza Oceanul Arctic si se intinde dinspre coastele Rusiei spre cele ale Groenlandei si Canadei. In clipa de fata, nimeni nu are jurisdictie asupra regiunii respective.
CONCURENTA
Un pol impartit la cinci O Conventie a ONU asupra Legii Marilor stipuleaza din 1982 ca toate cele cinci „natiuni arctice” - Rusia, Statele Unite, Canada, Norvegia si Danemarca - pot controla o zona economica de 200 de mile nautice in largul propriilor coaste, ceea ce inseamna ca niciuna dintre cele cinci tari nu controleaza polul.
In afara Rusiei, atat Canada, cat si Danemarca pretind ca Riftul Lomonosov ar fi al lor. In primavara, e expeditie canadiano-daneza a incercat sa aduca dovezi stiintifice in acest sens, in conditiile in care Danemarca ar avea timp pana in 2014 sa emita oficial pretentii teritoriale.
La inceputul acestei luni, premierul canadian Stephen Harper a anuntat intentia tarii sale de a-si face mai evidenta prezenta in regiune, alocand 7 miliarde de dolari pentru o flota speciala de vase de patrulare in Oceanul Arctic.