Goana dupa Nisipurile de Aur

Goana dupa Nisipurile de Aur

Vecinii de la sud de Dunare ne golesc si in acest an litoralul de turisti.

Romanii care isi petrec vacanta de Paste la bulgari platesc mai putin decat cei care raman acasa - 272 de lei de persoana este cea mai ieftina varianta de sejur: patru zile la hotel de trei stele in Albena, cu mancare si bautura la discretie. Acasa, aceeasi suma abia ajunge pentru aprovizionarea cu alimente din supermarket, la care se adauga si stresul cozilor, al transportului si al prepararii produselor.

Agentii din turism spun ca, la ora actuala, romanii beneficiaza, in Bulgaria, de aceleasi conditii ca britanicii si germanii in Cipru si Grecia - petrec mai ieftin si mai bine decat in tara lor. O vacanta in Romania este vizibil mai costisitoare: cu aceiasi bani, de Paste, la Predeal, se poate plati doar cazarea la vile de trei margarete, la care se adauga micul dejun si o cina festiva, in cazul pensiunilor. Pe litoral, putinele hoteluri deschise ofera pachete de trei zile cu mic dejun la 545 de lei, conditii de patru stele.

Ieftin si profitabil

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum reusesc bulgarii sa-si permita astfel de preturi? O strategie bine pusa la punct, investitori straini mobilizati, dar si multi bani, in parte de provenienta indoielnica - acestea ar fi armele vecinilor de la sud. Operatorii bulgari spun ca hotelurile de patru si cinci stele au tarife comparabile cu cele de trei stele, din alte destinatii traditionale, cum ar fi Grecia sau Turcia.

„Salariul minim pe economie este mai mic de 100 de euro, astfel ca 20 de euro este o suma suficient de mare pentru a putea acoperi toate costurile de cazare si masa necesare intr-o zi”, spune Vanya Dimova, specialist in turism. Potrivit acesteia, preturile mici sunt parte din strategia guvernamentala.

Chiar daca investitorii bulgari nu castiga mult din aceste tarife, reusesc sa-si pastreze personalul, adevaratul profit fiind realizat in plin sezon. „Ei castiga din serviciile conexe, cum ar fi excursiile, tratamentele sau accesul la piscina”, sustine consultantul Ciprian Enea, de la Media Shark&PR.

Un alt succes bulgaresc este prelungirea sezonului de la trei luni, cat dureaza sezonul de plaja, pana la sase luni si chiar un an, spatiile de cazare fiind incalzite si echipate corespunzator. „O mare parte din hotelurile bulgaresti ofera multiple posibilitati de petrecere a timpului liber, de tratament, wellness si spa. Pe langa acestea, au dezvoltat si turismul de business, construind sali de conferinte”, precizeaza Dragos Anastasiu, vicepresedintele Asociatiei Agentiilor de Turism (ANAT).

LITORAL 2007. Scade turismul de weekend

Hotelierii romani nu pot deschide spatiile de cazare inainte sa vina vara pentru ca mai putin de zece dintre acestea sunt dotate cu incalzire. In plus, nu exista posibilitati de distractie, majoritatea restaurantelor si cluburilor sunt inchise, iar primaria incepe curatenia abia in mai-iunie.

„Abia la sfarsitul anului trecut am reusit sa adunam la aceeasi masa investitorii din turism cu politia, reprezentanti ai Ministerului Mediului, transportului si autoritatile locale. Incercam sa gasim o cale pentru a mari sezonul, pentru inceput de la 1 mai pana la 15 septembrie”, spune Dragos Anastasiu.

Pentru aceasta insa ar trebui sa dea o mana de ajutor si statul, spun membrii ANAT - sa faca reduceri la impozite sau sa faciliteze acordarea autorizatiilor de functionare. Iar proprietarii hotelurilor ar trebui sa construiasca mai multe sali de conferinte.

Preturi ca in 2006

Pentru specialisti este clar deja ca nici anul acesta nu va aduce rezultate spectaculoase, ba dimpotriva. „Turismul disperat, de weekend, va scadea. Unii proprietari de masini luxoase, care au populat weekendurile in 2006, vor merge la casele lor de pe plaja, construite recent, iar altii vor mai parcurge inca 100 de kilometri, de la Mamaia la Albena”, zice Anastasiu.

Operatorii romani mai spera doar ca preturile la vecini vor creste cu 10a - insuficient insa pentru a concura cu cele romanesti. Tocmai de frica bulgarilor, hotelierii autohtoni, care au contractat, la targul de turism de saptamana trecuta, toate cele 114.000 de locuri de pe litoral, au decis ca preturile sa ramana la fel ca anul trecut. Mai exact, un sejur de sapte zile la un hotel de doua stele din Mamaia va fi de 883 de lei, iar la trei stele - 1.600 de lei.

Turismul, in cifre

La bulgari

> 4.578.202 de straini in 2006 > 369.084 de turisti romani > 2,06 miliarde de euro incasari > 190.000 de paturi disponibile > 16% din PIB reprezinta turismul Sursa: Institutul National de Statistica Bulgaria

La romani

> 1.429.911 de straini in 2006 > 2.000 de turisti bulgari * > 1,2 miliarde de euro incasari * > 287.158 de paturi disponibile > 1,9% din PIB reprezinta turismul *Nota: Estimarile Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc Sursa: Institutul National de Statistica Romania

Anexa plajelor bulgaresti

Invazia rusilor

Statiunea Mamaia va fi invadata la vara de turisti din tarile fostei Uniuni Sovietice. Presedintele Asociatiei Patronale din statiune, Saladin Ageacai, care este si proprietarul Hotelului Aurora, ne-a declarat ieri ca cei mai multi vor proveni din Belarus,  Republica Moldova si Rusia si vor ocupa hotelurile de doua stele din Mamaia. „S-au facut deja contractele. Eu am ocupate 600 de locuri”, a spus el Explicatia invaziei: bulgarii au de unde sa aleaga si nu-i mai vor pe turistii cu venituri modeste din Est, preferandu-i pe cei din UE.

In total, numai in Mamaia sunt asteptati cel putin 2.000 de turisti din fostele tari sovietice pe sejur, adica peste 30.000 in intregul sezon. Potrivit hotelierilor, numarul strainilor care isi vor petrece vacanta pe litoral va creste astfel cu 50% fata de anul trecut.

Problema vizelor se poate rezolva simplu, crede Aurel Butnaru, proprietarul Hotelului Parc din Mamaia: „Li se va da viza colectiva pe pasaport, ca si asa vin cu autocarele”. Butnaru spune ca agentiile din Belarus platesc la gramada, in jur de 900 de euro pentru 90 de zile pentru un loc de cazare. „Nu stiu cat ar fi pe zi, vreo 10-12 euro”, spune el, incantat. Interesant este ca turistii din fosta URSS platesc doar cazarea, nu si mancarea, cu care se vor descurca fiecare dupa buzunar.

Apare insa o problema: e nevoie de personal care cunoaste limba rusa. Solutia lui Aurel Butnaru: tinerii basarabeni „care stiu si limba romana, si limba rusa”. In functie de felul in care vor decurge lucrurile, ei iau in calcul si angajarea de personal din Belarus. In ceea ce ii priveste, taximetristii abia ii asteapta pe turistii rusi. „Sunt bine primiti, trebuie sa ne facem frati cu totii, treaba o sa fie buna pe ambele parti”, spune razand George Busu. Taximetristii mai sunt curiosi si sa afle daca vin si rusoaice, despre care au auzit „ca sunt darnice”. (Feri Predescu)

Mangalia

Elevii, la banchet in Bulgaria

Peste 100 de elevi ai Scolii nr. 3 din municipiul Mangalia isi vor organiza banchetul de sfarsit de an in Bulgaria. Pentru 150 de lei, achitati de la inceputul acestui an, ei vor avea asigurata cazarea, pentru doua zile, intr-un hotel de trei stele la Nisipurile de Aur. „Propriu-zis, este vorba despre o miniexcursie, care include si banchetul de sfarsit de an”, ne-a declarat prof. Mihai Ionescu, directorul Scolii nr. 3 din Mangalia. „Transportul copiilor - doua autocare ultramoderne - este asigurat, printr-o sponsorizare, de firma unuia dintre parinti.” In excursie vor pleca elevii tuturor celor cinci clase a VIII-a de la Scoala nr. 3. (Catalin Ionescu)