Sub ce glugă se ascunde adevărul despre protejarea beizadelei drogate în noaptea crimei?

Sub ce glugă se ascunde adevărul despre protejarea beizadelei drogate în noaptea crimei?

Zicerea unui clasic în viață, un pic adaptată, se potrivește mănușă pentru nenorocirea de la 2 Mai și pentru tot ce a urmat: A fost nevoie să moară oameni ca să vadă tot românul cât putregai există în instituțiile de siguranță ale statului, acolo unde politicul își pune șefi fie incompetenți, fie ticăloși, fie slugi perfecte.

Normal 0

false false false

EN-US X-NONE X-NONE

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tabel Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin-top:0in; mso-para-margin-right:0in; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0in; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-font-kerning:1.0pt; mso-ligatures:standardcontextual;}

Zicerea unui clasic în viață, un pic adaptată, se potrivește mănușă pentru nenorocirea de la 2 Mai și pentru tot ce a urmat: A fost nevoie să moară oameni ca să vadă tot românul cât putregai există în instituțiile de siguranță ale statului, acolo unde politicul își pune șefi fie incompetenți, fie ticăloși, fie slugi perfecte.

După tot ce am aflat noi, jurnaliștii în ultimele zile despre cei implicați în cumplita tragedie provocată de beizadeaua familiei Pascu, nu poți să nu te întrebi cum de a fost posibil ca o caracatiță imensă să se dezvolte în societate fără ca serviciile, poliția, procurorii DIICOT și DNA, judecătorii, funcționarii ANAF să intervină timp de 20 de ani.

Poliția națională, cea care trebuie să asigure protecția cetățenilor în privința criminalității, a drogurilor și a violențelor, e praf din toate punctele de vedere. Fără dotări, fără salarii motivaționale ca procurorii, fără sedii adecvate. Mereu la ordin deși nu mai sunt militari, denigrați public din ce în ce mai des, polițiștii lasă garda tot mai jos.

Incompetența unor șefi e tot mai mult tolerată de guvernanți, mai ales de capii Ministerului de Interne și ai Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Drogurile care au împânzit țara, transformându-i pe copii în zombi sau omorându-i, devin subiect de dezbatere doar cu ocazia unor festivaluri sau când se întâmplă vreo nenorocire.

Zilele acestea, în toate studiourile de televiziune am văzut o mulțime de politicieni deplângând moartea studenților spulberați cu mașina lui de lux de drogatul Vlad Pascu. Se arătau mirați de averea făcută de părinții băiețașului criminal. Problemele de sistem nu le atingeau în discursuri fiindcă și-ar fi dat singuri la gioale. Pentru că nu se implică în rezolvarea lor. Legislația privind traficul și consumul de droguri, ca să nu mai zic de prevenție, are lacune mari.

De ani de zile scriem și discutăm pe față în emisiuni tv că polițiștii, tineri sau de cel mult 51 de ani (fiindcă ceilalți s-au pensionat repejor), asistă și ei la reglările de conturi dintre șefii lor, la mușamalizarea unor cazuri cu ”nume grele”, la direcționarea unor anumite anchete – în special despre afaceri aducătoare de bani, la tăcerea ministerului sau IGP-ului atunci când și Poliția ar putea avea un punct de vedere etc, etc…

Uitați-vă la cum a acționat tânărul polițist, detașat de la București la Constanța, când l-a oprit în trafic pe drogalăul Pascu, înainte de comiterea teribilului carnagiu! Agentul a sunat superiorii, a sunat în dispecerat cerând verificarea șoferului Vlad Pascu și a mașinii pe care o conducea, deoarece puștiul nu avea acte. A spus ce-i comunicase acesta: că mașina e a tatălui lui, Mihai Pascu, care e la Constanța, iar actele sunt la el. După câteva minute, dispecerul i-a transmis că totul e în regulă și să-și vadă de altă treabă. Ce credeți, acesta să fi fost momentul în care cineva din șefimea poliției constănțene a aflat al cui fiu este beizadeaua și a luat „măsura” să fie lăsat în pace, să se bucure de distracție în Vama Veche?

Ieri, Ministerul de Interne a anunțat destituiri la IPJ Constanța. Aceeași mimă sistemică. Așa cum bănuiau sindicaliștii Poliției, secretarul de stat Bogdan Despescu nu l-a demis pe prietenul său Adrian Glugă, șeful IPJ. Sigur s-a bucurat și tatăl puștiului drogat, fostul avocat specializat în cămătărie și execuții silite Mihai Claudiu Pascu, care-l cunoaște pe Glugă de mulți ani.

Cine este Adrian Glugă și ce-l recomandă?

Păi să-i vedem câteva etape din cariera profesională!

Chestorul de poliție Adrian Constantin Glugă, care, din 8 februarie 2016, a fost promovat în funcția de inspector șef al IPJ Brăila, a fost detașat la conducerea altor inspectorate din țară, în baza împuternicirilor date de Poliția Română. Înainte de a fi adus la Brăila, el a fost inspector șef la IPJ Dolj, acolo unde activa ca avocat și Mihai Claudiu Pascu. Simplă coincidență sau nu, dar la acest moment sunt surse care susțin că cei doi se cunosc de atunci, nu de când Pascu are apartamente de închiriat într-un bloc de la malul mării.

În perioada 22 aprilie 2016 – 5 ianuarie 2020, ofițerul a fost șef al IPJ Brăila. Apoi, Glugă a ajuns la șefia IPJ Constanța la 1 iulie 2020, pentru o perioadă de 3 luni, fiindu-i prelungită împuternicirea cu încă 3 luni.

Presa brăileană scrie că, în mai 2018, comisarul Glugă, a susținut concurs pentru ocuparea postului de șef al IPJ Constanța, însă fără succes, cel care a fost declarat admis fiind Dancu Constantin – împuternicit inspector șef.  Acesta a ieșit însă la pensie, iar Glugă a ajuns la șefia IPJ Constanța, prin împuternicire. Anul trecut s-a organizat concurs, Glugă a fost singurul candidat și a promovat cu o medie peste 8. A fost înaintat la gradul de chestor.

Evenimentul zilei a fost ziarul care, de ani de zile, a scris constant despre pericolul drogurilor, fie ele de mare risc sau cele ”ușoare”, comercializate legal,  despre rețelele de traficanți, despre activitatea și derapajele Agenției Antidrog a MAI, despre dramele unor familii.

Vă amintesc de un episod din 2009, pe care mulți dintre români l-au văzut la televizor. Atunci, invitatul unei emisiuni era un popular lider de sindicat. Lacrimile din ochii săi mi-au rămas în minte. Povestea pe care a relatat-o era cutremurătoare: ambii lui fii fuseseră sclavii consumului de droguri „ușoare”. Lacrimi de părinte care a luptat ani de zile ca să-și salveze fiii, să-i facă  să redevină oameni.

Acum reluăm întrebările pe care le-am tot pus în timp. Cum să nu se afle, pe nicio rețea de informatori din județul Constanța, despre transporturile de droguri pe mare? Cum să nu fie destructurate grupurile de traficanți și de comercianți de droguri când toată presa, an de an, prezenta informații și imagini de la concerte sau din cluburile de la mare cu tineri drogați? Cum să se defecteze sistemul de monitorizare a mării exact atunci când venea barca cu tona de cocaină? De ce să nu existe aparate drugtest suficiente?

Întrebări rămase fără răspuns. Dar chestorul Glugă rezistă în funcție, secretarul de stat Bogdan Despescu e tot pe poziții, iar pe litoral se consumă droguri la greu. D-alea scumpe pentru bogați și d-alea ieftine pentru săraci. Ambele semănând moarte.