GlaxoSmithKline va plăti 750 mil. $ amendă pentru vânzarea de medicamente contaminate

GlaxoSmithKline va plăti 750 mil. $ amendă pentru vânzarea de medicamente contaminate

Producătorul britanic de medicamente GlaxoSmithKline a fost de acord să plătească 750 de milioane de dolari, pentru a ajunge la o înţelegere în privinţa acuzaţiilor că a vândut ani la rând, cu bună ştiinţă, medicamente contaminate, printre altele, cu micro-organisme.

În total, este vorba despre 20 de produse, printre care şi un tip de unguent pentru copii, Bactroban, un antidepresiv, Paxil, care nu a avut rezultatele promise asupra consumatorilor, un medicament pentru tratarea diabetului (Avandia), un medicament pentru boli cardiace (Coreg) şi un medicament pentru tulburări digestive (Tagamet).

Până acum, nu a fost raportat niciun caz de îmbolnăvire a pcienţilor ca urmare a contaminării medicamentelor folosite. Totuşi, asemenea cazuri ar fi foarte greu de depistat şi de urmărit, informează New York Times, în ediţia electronică.

Recompensă de 96 de milioane de dolari

Cheryl D. Eckard, fostul director de management al calităţii al GlaxoSmithKline a declarat că şi-a informat superiorii cu privire la problemele apărute, însă aceştia au preferat să o concedieze în 2003, în loc să remedieze situaţia.

Legea americană le permite cetăţenilor care demască fraude să primească un procent de 15-20% din suma recuperată de organele de stat. Astfel, Cheryl D. Eckard va încasa 96 de milioane de dolari pentru că a dezvăluit problemele apărute în procesul de fabricaţie derulat la fabrica GlaxoSmithKline din Puerto Rico.

Potrivit procurorului american Carmen M. Ortiy, ancheta nu a fost încă finalizată, astfel că, pe lângă acuzaţiile formulate la adresa gigantului farmaceutic, menbri din conducerea GlaxoSmithKline ar putea fi puşi sub acuzare. Regrete pentru rele practici

GlaxoSmithKline a emis un comunicat prin care anunţă că regretă că a folosit fabrica din Puerto Rico, în condiţiile în care nu au fost bunele practici de producţie. În document se precizează şi că doar medicamentele produse la fabrica respectivă au avut probleme, unitatea fiind închisă în 2009.

Potrivit estimărilor companiei de studii de piaţă Cegedim, GlaxoSmithKline va ocupa anul acesta locul 4 în topul celor mai puternici producători de medicamente din România, cu o cotă de piaţă de 6,4%.

Ne puteți urmări și pe Google News