Giuseppe Verdi, geniul care a învins dramatismul prin muzică

Giuseppe Verdi, geniul care a învins dramatismul prin muzică

Giuseppe Verdi, geniul care a învins dramatismul prin muzică. A fost compozitor, erou al luptei pentru Unirea Italiei, politician. Și-a văzut familia distrusă de boli. A supraviețuit prin muzica sa în care a preamărit suferințele dar și reușitele poporului italian.

Italia era în plin proces de unificare în secolul XIX. Italienii își căutau șansele fie în Franța, Elveția, Grecia sau chiar în România. Cei mai talentați, mai ales la muzică erau însă celebri pentru arta lor. Se spune că Italia este renumită prin Roma, Renaștere și muzica de Operă.

Giuseppe Verdi, omul care la 27 de ani a fost îngenuncheat de destin

Giuseppe Verdi s-a născut la 13 octombrie 1813. la Taro - La Roncole. Acea parte a Italiei făcea parte atunci din Imperiul Napoleonian, nefiind departe de orașul Parma din nordul Italiei. Francezii au controlat zona în intervalul 1806-1814. Chiar el a avut la naștere acte de identitate cu nume franceze.  Ulterior, austriecii vor reocupa regiunea până la eliberarea Lombardiei și Veneziei în timpul luptelor pentru unificarea Italiei.

Părinții săi au fost fermieri. Nu și-au permis vreodată să îl înscrie la institute muzicale, deși copilul cânta excepțional la instrumentele din Biserica localității.  Norocul său a fost un comerciant bogat, Antonio Barezzi din Busseto. Acesta era foarte pasionat de muzică și a decis că Giuseppe Verdi era potrivit pentru fiica sa Margherita când cei doi copii vor crește. Verdi a trăit în casa protectorului său și s-a perfecționat muzical. Nu a putut să fie admis la Milano fiindcă în 1832 avea deja 19 ani. S-a întors, s-a angajat la Busseto ca prim maestru de muzică.

Margherita i-a devenit soție și cei doi au avut doi copii. Erau o familie fericită. A compus prima lui operă Oberto, care a fost un succes la celebra La Scala din Milano. Debutul din 1839 a fost urmat de drama pierderii familiei sale, adică a soției și copiilor. Îndurerat nu se va mai căsători decât foarte târziu, la aproape două decenii de la drama morții soției și copiilor A supraviețuit compunând Un giorno di regno, care nu a avut succes. În 1842, a revenit în triumf cu Nabucco. Soprana Giuseppina Strepponi a fost aceea care a făcut succesul interpretării.

Giuseppe Verdi și unificarea Italiei

Pentru Giuseppe Verdi vor urma succese extraordinare. Până în 1848 rămâne în spațiul italian, unde compune 13 opere cu succes destul de mare.  Relația profesională cu Giuseppina Strepponi evoluează către una de prietenie iar din 1859, cei doi au devenit soț și soție. Dar cea mai fecundă perioadă este la Paris, unde se mută din 1848 și unde compune Rigoletto, Trubadurul, la Traviatta. Sunt mari succese care îi aduc celebritatea.

În 1861, revine în Italia unde se implică în politică.  În 1874  fost senator al Italiei. Va sprijini activitatea de unificare a Italiei, Nunele său era abrevierea sintagmei Vittorio Emanuelle Re d Italia - VERDI. Va fi parlamentar, va compune La forza del destino și Aida.  Aida a fost dedicată inaugurării Canalului Suez dintre Marea Roșie și Marea Mediterană. În 1897  Giuseppina a murit. Cei doi trăiseră doar 4 ani de la retragerea lui Verdi din activitate în 1893, la domeniul Sant'Agata.

La Casa di  Riposo dei Musicisti și moartea marelui compozitor

Moartea Giuseppinei îl va  îndurera și mai mult, accelerându-i sfârșitul.  Marele compozitor a decis să construiască la Milano în 1896, La Casa di Riposo dei Musicisti. Era un fel de azil și centru medical pentru compozitorii și artiștii singuri. Marele compozitor Giuseppe Verdi va muri la Milano, pe 27 ianuarie 1901.

Sursa foto: Wikipedia

Ne puteți urmări și pe Google News