”Ginsengul românesc” îi îmbogățește pe agricultori și are beneficii extraordinare pentru sănătate

”Ginsengul românesc” îi îmbogățește pe agricultori și are beneficii extraordinare pentru sănătate

”Ginsengul românesc” îi îmbogățește pe agricultori. Cultura de cătină este una dintre reţetele succesului în agricultură, spun primii cultivator din Alba. Aceștia au pornit afacerea în 2005 și nu au motive decât de bucurie: oamenii spun că munca e puțină, în comparație cu restul culturilor tradiționale, iar profitul e colosal, transmite Mediafax.

Familia Lupu din Lopadea Veche, judeţul Alba a plantat cătină pe două hectare. Fructele plantei sunt foarte căutate în industria farmaceutică. ”Am cumpărat terenul, am făcut comandă la Institutul de Cercetare de la Mărăcineni pentru puieţi, după care am aşteptat un şi jumătate, i-am luat, iar pe urmă am făcut plantaţia după un sistem pe care l-am primit de la Institutul de Cercetare. Cătina este o familie care constă în de la cinci până la opt femele şi un mascul. Doar aşa se face polenizarea. Prima recoltă am avut-o cam la cinci ani, dar nu pe toată suprafaţa. Din al şaselea an am avut recolta plină”, a declarat, sâmbătă, pentru corespondentul Mediafax, Ana Eugenia Lupu, prezentă cu un stand la Târgul Apulum Agraria de la Alba Iulia, cel mai important eveniment de promovare a agriculturii din județ.

Investiția inițială nu a fost foarte mare: 5.000 de euro. Până al primul rod au mai investit 3.000 de euro. Au făcut economie, pentur că au lucrat întreaga plantație în familie, toți membrii implicându-se. Culestul este cel mai anevoios: se recoltează bob cu bob, sau se taie crenguțe pline, de mici dimensiuni, mai spun agricultorii.

Cătina conține de 10 ori mai multă vitamin C comparativ cu citricele

Anul acesta fost cel mai bun an, estimând un profit de 30.000 de lei, în ciuda faptului că, din cauza caniculei, aproximativ două tone de cătină s-a stafidit. Preţul unui kilogram de cătină este 5 lei.

Soții Lupu, se gândesc să-şi extindă afacerea, dar nu găsesc pământ de vânzare în zonă. Majoritatea cătinii pe care o produc o vând în judeţul Bihor, la o firmă procesatoare, dar şi în Bistriţa-Năsăud.

Cătina conţine una din cele mai mari cantități de vitamina C, aproape de zece ori mai mult decât citricele. Cătina este un antioxidant foarte puternic, astfel că medicii o recomandă în tratarea multor afecţiuni: hepatice, pentru imunitate, anemii, rahitism, boli de ochi, arsuri.

De la cătină se folosesc şi mugurii şi scoarţa.