Ginghis Han îi stă ca sarea în ochi lui Xi Jinping
- Adrian Pătrușcă
- 16 octombrie 2020, 12:44
Un muzeu francez și-a suspendat o expoziție despre împăratul mongol din secolul XIII, Ginghis Han, acuzând China de cenzură și falsificarea istoriei.
Muzeul Chateau des Ducs de Bretagne din Nantes programase o expoziție în parteneriat cu Muzeul Mongoliei Interioare din Hohhot, China, când a apărut un conflict legat de anumite evenimente istorice pe care Oficiul pentru Moștenire Culturală chinez a vrut să le modifice.
Departamentul cultural al țării comuniste a solicitat să aibă control total asupra tuturor textelor și a catalogului expoziției, inclusiv hărți, legende și broșuri. Toate acestea trebuiau să fie trimise în China pentru aprobare, scrie Le Parisien.
Chiar și după ce a fost semnat contractul de împrumut al pieselor muzeului, China a cerut ca anumite cuvinte, precum „Ginghis Han”, „imperiu” sau „mongol” să fie scoase din titlul expoziției, iar aceasta să se numească: „Cultura chineză de stepă a lumii”.
China nu a dorit doar să scoată cuvinte precum cele citate, ci să rescrie complet istoria, muzeul din Nantes observând că textul cenzurat trimis înapoi de Partidul Comunist conținea „elemente false rescriind cultura mongolă în favoarea unui nou discurs național”.
„Cuvântul «mongol» apărea abia la pagina a douăsprezecea, Ginghis Han dispăruse complet, iar întreaga expoziție se concentra pe dinastia Han”, a declarat directorul muzeului din Nanstes, Bertrand Guillet.
Acuzând „cenzura”, muzeul francez a amânat expoziția pentru anul 2024, afirmdând că acțiunile Beijingului reflectă o „înăsprire… a poziției guvernului Chinei împotriva minorității mongole”.
Soarta mongolilor din interiorul Chinei este mai puțin cunoscută în Occident decât a altor minorități supuse opresiunii comuniste, precum Falun Gong, uigurii musulmani din XinJiang, tibetanii sau hongkonghezii.
Însă incidentul legat de muzeul despre imperiul mongol este ultimul exemplu despre ceea ce grupurile pentru drepturile omului au numit „genocidul cultural” împotriva acestei populații.
După Al Doilea Război Mondial, China a anexat sudul Mongoliei, transformându-l în regiunea autonomă Mongolia Interioară.
În cursul ultimilor 70 de ani, Partidul Comunist Chinez a subminat sistematic drepturile mongolilor de aici, încurajându-i le chinezii descendenți ai dinastiei Han să se instaleze în regiune.
Așa se face că astăzi mongolii sunt depășiți de aproape șase ori ca număr în propria lor țară.