Evenimentul Zilei > International > Gigantul Alibaba, în centrul unui scandal uriaș #Metoo. Mai mulți manageri au fost concediați după agresiunea asupra unei angajate
Gigantul Alibaba, în centrul unui scandal uriaș #Metoo. Mai mulți manageri au fost concediați după agresiunea asupra unei angajate

Gigantul Alibaba, în centrul unui scandal uriaș #Metoo. Mai mulți manageri au fost concediați după agresiunea asupra unei angajate

Mai mulți manageri ai gigantului chinezesc Alibaba au au demisionat sau fost concediați după ce o angajată a povestit pe rețelele de socializare că ar fi fost violată de șeful ei în timpul unei delegații în orașul Jinan.

Tânăra femeie susține că incidentul ar fi avut loc după o întâlnire cu niște păarteneri de afaceri la care s-a băut foarte mult. După ce petrecerea s-a încheiat, șeful ar fi intrat în camera ei de hotel și ar fi violat-o profitând de faptul că era în stare de ebrietate.

Vinovați că m-au făcut nimic

Angajata și-a anunțat superiorii din Alibaba Group Holding Ltd. că a fost violată, dar aceștia n-au luat niciun fel de măsuri, așa că a povestit pe internet ce i s-a întîmplat. Scandalul a izbucnit imediat. Nu numai presupusul violator, pe care presa chineză îl numește Quyi, dar și doi manageri de top au părăsit compania. E vorba, în primul rând, de Li Yonghe, numit luna trecută în fruntea unei divizii nou create pentru a supraveghea cea mare parte dinafacerile non-retail ale Alibaba, de la livrarea de alimente până la călătorii. Și șeful departamentului de resurse umane a fost pus pe liber pentru că a gestionat greșit incidentul. Cât îl privește pe
directorul acuzat de viol, acesta a recunoscut că a avut relații intime cu angajata și așteaptă să fie adus în fața justiției. Conducerea Alibaba a anunțat deja că va colabora fără rezerve cu ancheta deschisă de autorități.

CEO-ul Alibaba promite o „revoluție” în companie

Într-un memo intern obținut de Agenția Bloomberg, CEO-ul Alibaba, Daniel Zhang Yong, a promis să intensifice protecția acordată femeilor din întreaga companie.
„În spatele îngrijorării profunde a tuturor cu privire la incident nu se afla numai compasiunea și grija pentru colega noastră traumatizată, ci și tristețea imensă pentru problemele din cultura Alibaba”, a scris Zhang, care și-a intitulat mesajul „înainte de zori”. „Acest incident este o umilință pentru toți. Trebuie să reconstruim și să ne schimbăm.”
Drept urmare, Alibaba va declanșa un program de formare la nivel de companie privind protecția drepturilor angajaților, inclusiv în ceea ce privește hărțuirea sexuală, a spus Zhang. De asemenea, va stabili un canal de raportare a incidentelor și va accelera stabilirea unei metode de acțiune pentru soluționarea problemelor de acest fel.

Gigantul Alibaba e anchetat pentru politicile monopoliste

Scandalul lovește puternic gigantul Alibaba într-un moment în care compania încearcă să depășească investigația declanșată de autoritățile antitrust din China, care susțin că Alibaba vrea să-și impună monopolul prin poltici care constrîng furnizorii să-i acorde exclusivitate, scrie finance.yahoo.com.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News