Gianni Pittella, liderul Grupului Socialiștilot din Parlamentul European: „Cetățenii europeni vor să știe că marile multinaționale plătesc taxe la fel ca ei!”

Gianni Pittella, liderul Grupului Socialiștilot din Parlamentul European: „Cetățenii europeni vor să știe că marile multinaționale plătesc taxe la fel ca ei!”

Socialiștii europeni lansează o serie de dezbateri interne privind viitorul UE. Evenimentul zilei i-a adresat liderului Gianni Pittella două întrebări.

Structura instituțională europeană eficiența și creșterea economică. De ce ar avea nevoie Uniunea Europeană pentru a răspunde provocărilor și amenințărilor actuale?

Lucrurile se schimbă. După dezastrul Brexitului, astăzi, cetățenii sunt conștienți că servesc o Europă mai puternică. Ceea ce nu este în regulă, și i se impută Europei la modul asbtract, este în realitate rezultatul egoismelor naționale, care, prin Consiliul European, blochează decizia Comisiei Europene și a Parlamentului European, singurul organ care reprezintă cu adevărat poporul de pe continent.

Statele conservatoare și populiste acuză UE, dar ceea ce nu funcționează este din vina lor. Din acest motiv, tabu-ul unei eventuale reforme a tratatelor este pe cale să se prăbușească. Trebuie să reformăm această Europă, pentru ca e să devină mai eficientă, mai unită și mai democratică. Un președinte al Comisiei ales direct de cetățeni pe principiul Spitzenkandidaten (primul loc pe listă – n.r.), un ministru de Finanțe al Zonei Euro, care să nu fie un candidat obscut al finanțelor publice, cum a încercat să impună fostul ministru german Wolgang Schauble, ci o instituție democratică, cu putere de a cheltui pentru a investi în dezvoltare și crearea de locuri de muncă; un buget comunitar adecvat, care să fie depășească ridicola contribuție a unei cafele pentru fiecare cetățean cu noi resurse proprii.

 

Ce doresc cetățenii și care sunt propunerile familiei socialiste europene în vederea alegerilor din 2019?

Cetățenii doresc răspunsuri concrete. Își doresc un loc de muncă și, dacă este posibil, cu un salariu decent. Vor să știe că marile multinaționale – giganții internetului – plătesc taxe la fel ca ei. Vor revizuirea fondului de garanție pentru tineri și șomeri pentru a reduce inegalitățile sociale și fiscale. Vor să fie în siguranță și să se simtă în siguranță. Vor să vadă fenomenul imigrației gestionat și mai cu seamă împărțit de toate țările.

Cetățenii doresc răspunsuri, altminteri va apărea un nou Brexit. Este o dezbatere pe care vrem să o alimentăm și să o împingem înainte, în sânul familiei progresiste, chiar de săptămâna viitoare, la Bruxelles, cu o serie de întâlniri și dezbateri în vederea alegerilor din 2019.

Și Juncker este așteptat să prezinte un proiect ambițios privind resursele necesare pentru creșterea bugetului UE. Pe de o parte, el solicită UE să facă mai mult și să se ocupe de mai multe sarcini. Pe de altă parte, totuși, țările membre cer reduceri în bugetul UE.

Nu putem renunța la obiectivul de a reduce marile diferențe economice și sociale care există încă între diferitele țări europene. Pentru aceasta a fost creată politica de coeziune și ea trebuie întărită.

Europa nu se împarte între „Nordul sfinților și Sudul păcătoșilor”.