Actorul, regizorul, umoristul și scriitorul Gheorghe Urschi, Artist al Poporului în Republica Moldova, împlinește 76 de ani. Chiar dacă s-a retras din activitate, publicul nu l-a uitat.
Gheorghe Ursachi, supranumit „Regele umorului”, nu a fost uitat de publicul din Republica Moldova, chiar dacă s-a retras de pe scenă în 2011. În urma lui au rămas momente antologice, care îi amuză și astăzi pe moldoveni. În iunie 2011, artistul a suferit un atac cerebral și nu a mai putut să-și continue activitatea, însă a rămas conectat la tot ce se întâmplă în Republica Moldova și în lume.
”Când vedeam oamenii râzând în jurul meu, aveam senzația că nu chiar degeaba m-a făcut mama pe lumea asta. Este senzația care mă urmărește până în ziua de azi”, spunea Gheorghe Ursachi într-un interviu.
În același interviu, ”Regele umorului” a depănat amintiri de pe vremea când stârnea hohote de râs: ”Am fobie de înălţime. La Atena, mi s-au tăiat genunchii când m-am urcat până sus, la Acropole. Când mi-am aruncat privirea în jos, am crezut că nu mai rezist. Din cauza acestor frici, mă chinui mai ales atunci când zbor cu avionul. Ajung uneori să vreau să renunţ la nişte deplasări… Îmi amintesc, când zburam spre Canada, peste ocean… Când priveam, pe un ecran mic, zborul avionului peste ape, îmi venea să închid ochii, ca să nu văd. La întoarcere, un vecin de banchetă mi-a spus că el cunoaşte un remediu bun împotriva fricii de zbor. O sticlă cu whisky o bei, iar alta o ţii la sân…
Cred că omul moare atunci când nu are nimic de făcut. De aceea, dacă vrea să trăiască, trebuie să născocească ceva întruna. Am şi zile deşarte, în care nu-mi vine nimic în cap şi mă simt nenorocit”.
Cariera lui Gheorghe Ursachi
Gheorghe Ursachi s-a născut în 1948 în Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești. În 1970 a absolvit Școala de Teatru „Boris Șciukin” din Moscova. A fost actor la Teatrul Republican pentru Copii și Tineret „Luceafărul”. A jucat în multe piese de teatru și a regizat zeci de spectacole.
De-a lungul a peste patru decenii de activitate, Gheorghe Urschi a scris cărți, a semnat câteva piese de teatru, scenarii de film și a realizat numeroase emisiuni și concerte. A scris piesele de teatru: „Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul-2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003), „Și iar Chirița!” și mai multe piese pentru copii. Pe unele dintre acestea le-a regizat și a jucat în ele.
Gheorghe Urschi este membru al Uniunii Teatrale și al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A editat câteva volume de nuvele: „Dealul fetelor”, „Insula adolescenței”, „Băiatul cu ghitara”, „Cazuri și necazuri”, „Eu sar de pe fix”, „Scrieri alese în trei volume”. A tradus din literatura rusă: M. Gorki, A. Vampilov, V. Astafiev ș.a. A scris versuri pentru mai multe cântece și a compus câteva piese de muzică ușoară. De asemenea, a semnat și a regizat trei filme: „Cine arvonește, acela plătește”, „Văleu, văleu, nu turna!” și „Fenta”.
Un artist total
Gheorghe Ursachi a devenit vestit și datorită emisiunii televizate „Teatru de miniaturi”, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei împreună cu Maria Urschi, Gheorghe Pârlea, Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Regretatul cântăreț Iurie Sadovnic afirma că „Gheorghe Urschi este un artist total, care merită respectul nostru, al tuturor”.
În 2008, Gheorghe Urschi a fost distins cu „Ordinul Republicii”, în 2012 i s-a conferit titlul de „Artist al Poporului”, iar în 2019 i s-a acordat Premiul Național. În 2014, de ziua sa de naștere, a devenit Cetățean de onoare al orașului Chișinău. Pe 1 aprilie 2018, el a fost omagiat în cadrul unui spectacol la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, la 70 de ani de la naștere.