Ghemul de interese în licitaţiile din spitalele bucureştene, devoalat de EVZ

Ghemul de interese în licitaţiile din spitalele bucureştene, devoalat de EVZ

ANCHETĂ. EVZ încheie astăzi seria dezvăluirilor despre modul în care Primăria Capitalei gestionează achiziţiile de echipamente medicale în spitalele bucureştene.

Un lanţ de sereleuri conectate între ele câştigă, în mod constant, contracte de la spitalele bucureştene aflate în subordinea Primăriei Capitalei. Miza: sute de milioane de euro. Despre aceste iţe încurcate ale unei afaceri extreme de bănoase a scris "Evenimentul zilei", începând de luni.

Inclusiv primarul Sorin Oprescu nu este străin de interesele care gravitează în jurul acestor licitaţii. Cei mai mulţi dintre cei implicaţi în aceste sereleuri sunt medici deveniţi comercianţi cu echipamente medicale.

Reţeaua are la un capăt o firmă off-shore din Cipru, Laramed Limited, continuă apoi cu Gemedica SRL, companie deţinută de Cătălin Aurel Galea, fost asociat, prieten, vecin al lui Sorin Oprescu şi se continuă cu şapte SRL-uri de bloc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ultima verigă a acestui lanţ este reprezentată de spitalele bucureştene din subordinea Primăriei Capitalei.

100 de milioane de euro, investiţi în timp record

Potrivit municipalităţii, în numai doi ani s-au investit aproximativ 100 de milioane de euro în cele 18 spitale pe care Primăria Capitalei le-a primit în subordine, din totalul de 42 cerute de Oprescu.

Spitalele arată vizibil mai bine, dar furnizorii de aparatură medicală şi mai mulţi reprezentaţi ai unor firme de construcţii au explicat, sub protecţia anonimatului- de teamă că nu ar mai încheia contracte cu Primăria - că, de multe ori, spitalele din subordinea municipalităţii nu au făcut licitaţii deschise, ci au cumpărat aparatura medicală şi au zugrăvit angajând firme prin cereri de ofertă sau invitaţie de participare.

Administraţia Spitalelor dă banii de achiziţii

Deşi primarul general spune că managerii spitalelor decid de la cine şi cum achiziţionează aparatura sau cu cine reabilitează spitalul, banii pentru toate acestea vin de la Primăria Capitalei. Toate investiţiile au fost propuse de către edilul-şef sau de către Administraţia Spitalelor aleşilor generali. Iar unele, considerate de urgenţă, nici nu au mai trecut prin Consiliul General al Capitalei.

Sorin Oprescu a cerut, încă de când a câştigat funcţia de primar general al Capitalei, să i se dea toate unităţile sanitare bucureştene în administrare. Motivul: el le-ar gestiona mai bine decât Ministerul Sănătăţii.

Vroia chiar şi unităţile de urgenţă să fie trecute în administrarea lui. Anual, zeci de milioane de euro se învârt în jurul acestor spitale.

Cel care a refuzat trecerea spitalelor de urgenţă în subordinea primarului a fost secretarul de stat din cadrul ministerului Sănătăţii, Raed Arafat, motivând că aceste spitale sunt de interes naţional. Atunci, edilul a acuzat statul că nu ştie să gestioneze spitalele şi că românii nu au parte de servicii de calitate, nu sunt medicamente în spitale şi că sănătatea a devenit "un lux".

Numai că, edilul-şef a uitat să precizeze că el este cel care a condus două spitale, Universitar - 12 ani - şi Elias-5 ani, că a fost preşedintele Colegiului Medicilor din 1999 până în 2007 şi că a ocupat funcţia de preşedinte al Comisiei de Sănătate a Senatului în ultimele două legislaturi.

A vrut numai medici la şefia spitalelor

O altă măsură pe care edilul şef a luat-o atunci când a preluat spitalele a fost să pună manageri doar medici. Motivul: aceştia ar cunoaşte mai bine sistemul decât şefii spitalelor care ar avea o altă profesie. Toţi directorii şi managerii celor 18 spitale sunt colegi vechi de-a lui Sorin Oprescu. 40 de spitale a cerut Sorin Oprescu la descentralizare. Doar 18 au trecut în administrarea locală

POZIŢIE

EVZ îi solicită lui Sorin Oprescu numele presupusului şantajist

După ce "Evenimentul zilei" a prezentat modul în care Sorin Oprescu patronează un sistem ce căpuşează spitalele bucureştene, primarul general, pus în faţa acuzaţiilor, a avut o ieşire necontrolată.

Luat la întrebări de consilierii generali, acesta a afirmat că "i s-a cerut suma de 100.000 de euro lunar pentru a nu fi publicate dezvăluirile".

Edilul-şef nu a prezentat nicio dovadă.

Conducerea ziarului "Evenimentul zilei" continuă să îi solicite primarului Capitalei să facă public numele persoanei care i-a cerut acest lucru. Citiţi şi:

  • EXCLUSIV EVZ. Sorin Oprescu, naşul mafiei spitalelor bucureştene
  • Cum pun SRL-uri de apartament mâna pe banii spitalelor din Bucureşti
  • Omul lui Vîntu, în reţeaua SRL-urilor din jurul familiei lui Oprescu
  • DEZVĂLUIRI. Spitalele şi reţeaua lui Oprescu
  • Panică totală în Primăria Capitalei, în urma dezvăluirilor EVZ