Gestul lui Marcus Junius Brutus. Erou al democrației sau cel mai celebru trădător din istorie? Azi, la 12

Gestul lui Marcus Junius Brutus. Erou al democrației sau cel mai celebru trădător din istorie? Azi, la 12

Înainte ca numele lui Brutus să devină sinonim cu trădarea lui Iulius Cezar, republicanii romani îl elogiau ca pe un erou al democrației. Marcus Junius Brutus a fost un politician roman renumit și un orator strălucit.

Născut într-o familie ilustră de politicieni, Brutus a deținut o serie de funcții guvernamentale de-a lungul carierei sale și a devenit chiar unul dintre cei mai apropiați confidenți ai lui Gaius Iulius Caesar.
Dar astăzi, Brutus nu este amintit pentru niciuna dintre numeroasele sale realizări politice. Mai degrabă, numele său a devenit sinonim cu cel al unui trădător – unul care și-ar fi vândut familia, prietenii și țara pentru a urmări un scop mai mare. Numele său a ajuns să fie atât de strâns legat de umilință încât la vârsta de doar 42 de ani a recurs la sinucidere, fiind incapabil să facă față consecințelor unei acțiuni pe care o considera cel mai bun efort al său pentru a salva democrația pe care o iubea atât de mult.

Tinerețea lui Marcus Junius Brutus

Deși data exactă a nașterii sale nu este cunoscută, istoricii tind să fie de acord că Marcus Junius Brutus s-a născut în jurul anului 85 î.Hr. în Roma antică. Potrivit Enciclopediei Britannica, el făcea parte dintr-o familie de oratori și politicieni care au lucrat neîncetat pentru a se asigura că Roma nu va mai avea niciodată un rege.
În schimb, au preferat să practice principiile democrației într-o republică electivă. Tatăl său, cu care împărțea același nume, a fost ucis de generalul și omul de stat roman Gnaeus Pompeius Magnus, cunoscut mai bine sub numele de Pompei cel Mare. Ca urmare, Brutus a fost crescut de unchiul său, Cato cel Tânăr.
Mama sa, Servilia – care avea să devină una dintre amantele lui Caesar – provenea, de asemenea, dintr-o familie politică distinsă. Unul dintre strămoșii Serviliei, Servilius Ahala, l-a ucis pe viitorul dictator roman Spurius Maelius în anul 439 î.Hr. Din cauza istoriei familiei sale, Brutus a fost educat să prețuiască democrația și anti-tirania mai presus de orice. De-a lungul carierei sale, Marcus Junius Brutus a îndeplinit numeroase roluri importante.
Acestea au inclus stagii ca triumvir monetalis (în esență, un schimbător de bani – cel care transforma comorile jefuite ale imperiului în bani utilizabili) și ca quaestor (un funcționar public).

A avut o viață privată relativ normală, cel puțin după standardele romane

 Prima sa căsătorie cu fiica lui Appius Claudius Pulcher, Claudia, l-a ajutat în cariera politică. Cea de-a doua căsătorie cu Porcia (uneori ortografiată Portia), fiica lui Cato și verișoara sa primară, s-a datorat, probabil, unei dorințe reale de a fi cu ea. Totuși, în anul 49 î.Hr. a izbucnit un război civil la Roma.
Brutus a fost pus atunci în fața unei alegeri: să se alieze cu Pompei, care îi ucisese cu brutalitate tatăl, sau să se alieze cu Iulius Cezar, care era amantul mamei sale. Răspunsul, în ceea ce-l privea, era evident – dar, în cele din urmă, se va dovedi a fi o decizie fatală.