O femeie din Rusia care a lăsat un bilet insultător pe mormântul părinților lui Putin a fost condamnată joi. Biletul, lăsat în octombrie anul trecut, îl numea pe Putin „un ciudat și un ucigaș”, potrivit Associated Press. Ea a primit o pedeapsă de doi ani cu suspendare pentru profanarea mormântului din motive politice.
O femeie din Rusia care l-a numit pe președintele Vladimir Putin „ciudat” într-un bilet pe care l-a lăsat pe mormântul părinților săi a fost condamnată joi pentru profanarea locului, potrivit mai multor rapoarte. În biletul lăsat de Irina Tsybaneva, în vârstă de 60 de ani, în octombrie anul trecut, scria „Părinții unui maniac, luați-l la voi”.
Acesta continua: „El provoacă atât de multă durere și probleme. Întreaga lume se roagă pentru moartea lui. Moarte lui Putin. Ați crescut un ciudat și un ucigaș”, potrivit Associated Press. Tsybaneva a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de profanare a unui loc de înmormântare într-un mod motivat de ură politică, potrivit AP. Ea nu are voie să părăsească orașul sau să se mute de acasă timp de doi ani fără să anunțe autoritățile, potrivit ziarului rus Kommersant.
Gest de sfidare la adresa lui Vladimir Putin
Deși nu a contestat faptele din dosar, Tsybaneva a refuzat să pledeze vinovată, deoarece a declarat că nu a deteriorat, în niciun fel, mormântul, a relatat ziarul. Ea a spus că a intenționat ca biletul să fie secret, ascunzându-l în iarbă, a relatat anterior ziarul.
Tsybaneva le-a spus procurorilor că a fost o acțiune spontană provocată de știrile despre potențialul unui război nuclear, a relatat postul de știri independent rus Mediazona. Ea a fost plasată în arest la domiciliu timp de o lună, iar apoi i s-a interzis să părăsească zona Sankt Petersburg și să folosească telefonul sau internetul înainte de proces, a relatat postul de știri rusesc Current Time.
Cazul survine în contextul unei represiuni a disidenței publice lansate de Putin de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei de anul trecut. Legile privind denigrarea armatei - în general înțeleasă de critici ca însemnând cenzurarea războiului - sunt acum însoțite de amenințarea cu amenzi și ani de închisoare.
sursa: www.businessinsider.com