Vladimir Putin a emis un ordin prin care denunță participarea Rusiei la Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa. Foto

Vladimir Putin a emis un ordin prin care denunță participarea Rusiei la Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa. Foto Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Președintele rus Vladimir Putin a emis un ordin prin care denunță participarea Rusiei la Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa, se arată pe site-ul guvernului.

Mai exact, Rusia „denunţă” în mod oficial Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), din care şi-a suspendat participarea încă din 2015, potrivit unui decret semnat miercuri de președintele rus Vladimir Putin.

Vice-ministrul de Externe Serghei Riabkov a fost numit reprezentant prezidențial pentru ca inițiativa să fie luată în considerare în Parlament.

Rusia și-a suspendat participarea la Tratat în 1999

Tratatul, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990, reglementa numărul de forţe desfăşurate de ţările Pactului de la Varşovia şi NATO. Printr-un decret semnat miercuri, Vladimir Putin l-a desemnat pe ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov, drept reprezentantul său oficial pe durata procedurilor de denunţare oficială a tratatului de către parlamentul rus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), semnat în 1990, a fost modificat în 1997, ca urmare a extinderii NATO. Rusia, care deja anunţase în 2007 un moratoriu pentru punerea în aplicare a termenilor acordului, şi-a suspendat la 11 martie 2015, la un an de la anexarea ilegală a Crimeei, participarea la reuniunile Grupului consultativ comun privind Tratatul CFE. Din punct de vedere juridic, însă, ea a continuat să fie parte a Tratatului, iar interesele Rusiei în cadrul Grupului consultativ comun au fost reprezentate de Belarus.

Tratatul a fost semnat la Paris în 1990 de 22 de țări, inclusiv de Uniunea Sovietică

Tratatul limitează cinci categorii de arme și echipamente convenționale: tancuri, vehicule blindate de luptă, artilerie de calibrul 100 mm și mai mare, avioane de luptă, elicoptere de atac și prevede, de asemenea, schimbul de informații și activități extinse de inspecție.

Tratatul privind forțele armate convenționale din Europa a fost semnat la Paris în 1990 de 22 de țări, inclusiv de Uniunea Sovietică. Tratatul privind forțele armate convenționale adaptate în Europa a fost semnat în timpul summitului de la Istanbul din 1999 și ratificat doar de Rusia, Belarus, Kazahstan și Ucraina.

Georgia și Republica Moldova au refuzat să ratifice tratatul și au cerut Rusiei să-și retragă trupele din cele două țări, conform angajamentelor asumate la același summit, relatează novayagazeta.eu.