Germanul care îi ajută pe copii să-şi recapete auzul
- Adam Popescu
- 10 noiembrie 2008, 04:10
Roland Laszig, unul dintre cei mai buni specialişti în implanturi cohleare, a venit în ţară pentru a-i învăţa pe doctorii români operaţii "high tech".
Profesorul german Roland Laszig, unul dintre cei mai buni specialişti în implanturi cohleare din Europa, s-a aflat zilele trecute la Bucureşti pentru a-i învăţa pe medicii români, de la Institutul de Fono-audiologie „Dorin Hociotă“, noi proceduri medicale. El a montat, împreună cu specialiştii români, trei implanturi high tech unor copii cu vârste de până la 2 ani. Micuţii s-au născut fără auz şi provin din familii modeste. Copiii vor fi externaţi mâine, iar în următoarele săptămâni vor începe un program special de recuperare pentru testarea reflexelor. „Am pus un implant high tech unui băieţel de 2 ani şi sperăm că acesta îl va ajuta pe viitor să audă, să înveţe să vorbească, iar mai târziu, când va deveni adult, să lucreze. Este vorba despre un implant de ultimă generaţie, care a presupus o mini-incizie“, a explicat Roland Laszig, la câteva minute după ce a terminat prima intervenţie.
„Sunt legat sufleteşte de ţările ex-comuniste“
Profesorul a realizat până acum peste 2.000 de implanturi, în întreaga lume. Medicul povesteşte că a venit pentru prima oară în România acum 24 de ani, când a participat la o intervenţie într-un spital din Iaşi. Călătoreşte adesea în ţările ex-comuniste şi spune că îşi doreşte să transmită experienţa sa şi altor medici. „Provin din Germania de Est, de unde am emigrat, aşa că mă simt legat sufleteşte de ţările care au experimentat comunismul. În plus, vin pentru experienţa mea, fiindcă tot timpul avem de învăţat ceva nou“, ne-a mărturisit profesorul. Roland Laszig povesteş te că în clinica universitară din Freiburg în care lucrează are doi asistenţi români de încredere. „Unul este bărbat şi studiază în paralel cu serviciul stomatologia, iar cealaltă este o femeie“, spune Laszig.
În cele 40 de centre din Germania, în care se fac intervenţii ORL, se montează anual în jur de 1.200 de implanturi, suportate de companiile de asigurări. În România, statul sprijină numai 40 de astfel de intervenţii întrun an, întrucât operaţiile sunt extrem de costisitoare. Preţul unui dispozitiv ajunge în jurul a 20.000 de euro. „Şansele de reuşită ale unei astfel de intervenţii sunt foarte mari, copiii îşi pot recăpăta auzul, iar în timp devin plătitori de taxe, pentru că sunt capabili să ducă o viaţă normală. Valoarea implantului cohleare este una pe termen lung, lucru pe care guvernul trebuie să îl înţeleagă“, consideră profesorul Laszig. Dintre copiii care sunt selectaţi pentru un implant cohleare, 80% îşi recapătă auzul, iar dintre adulţi, 90%.
PROGRAMĂRI
Sute de copii pe listele de aşteptare
Pentru a putea fi realizate cât mai multe implanturi cohleare în România, profesorul Laszig crede că ar trebui dezvoltat serios sistemul privat din România. „Este bine să continuaţi dezvoltarea sistemului sanitar public, dar, în paralel, şi cel privat trebuie să meargă bine“, a declarat Laszig. Anul trecut, în România au fost realizate 43 de implanturi cohleare. Trei dintre acestea au fost făcute în privat, restul la stat, fiind suportate de Casa Naţională de Asigurări. În cele patru centre din ţară, unde se fac astfel de intervenţii, sute de copii stau pe liste de aşteptare. Din păcate, specialiştii din fiecare centru nu pot realiza mai mult de 40 de operaţii pe an.