Un raport al serviciului științific al Bundestagului spune că antrenarea soldaților ucraineni în Germania pe arme occidentale ar putea fi interpretat de Rusia ca un semn de război. Autoritățile susțin însă că simplul antrenament nu înseamnă o intrare în conflict.
O investigație a serviciului științific al Bundestagului a ajuns la concluzia că pregătirea soldaților ucraineni cu armele occidentale care sunt livrate în zona de luptă ar putea constitui deja participare la război, conform dreptului internaționa, scrie publicația Germania (RND), citând din raportul serviciului.
Potrivit dreptului internațional, livrările de arme nu trebuie considerate ca o intrare într- un război, însă antrenarea soldaților ucraineni pe teritoriul Germaniei ar putea însemna cu totul altceva.
„Dreptul internațional permite în mod expres sprijinirea unui stat atacat fără a fi nevoie să devină parte la conflict. Numai dacă, pe lângă livrarea de arme, instruirea părții în conflict sau instruirea în astfel de arme ar fi o problemă, s-ar părăsi zona sigură a non-războiului”, mai scrie sursa citată.
Raportul citat se intitulează „Probleme juridice ale sprijinului militar acordat Ucrainei de către statele NATO între neutralitate și participare la conflict” și a fost pregătit în martie, înainte de decizia Guvernului Federal de a trimite tancuri Ghepard Ucrainei.
Antrenați în Germania
Antrenarea soldaților ucraineni în Germania ar putea fi percepută de Rusia ca un semn de război. Exact ceea ce cancelarul Olaf Scholz nu își dorește, mai scrie sursa citată.
„Am spus foarte devreme că trebuie să facem tot ce putem pentru a evita o confruntare militară directă între NATO și o superputere foarte înarmată precum Rusia, o putere nucleară“, a declarat Olaf Scholz
Departamentul american al Apărării a declarat vineri că soldații ucraineni se antrenează deja pe sistemele de arme occidentale. Antrenamentul are loc la bazele militare americane din Germania, în consultare cu guvernul federal, se arată în comunicat.
„Suntem convinși că pregătirea soldaților ucraineni în Germania pe sisteme de arme nu înseamnă încă intrarea directă în război. Când vine vorba de antrenament, guvernul presupune că se află încă în zona sigură a non-războiului“, a declarat ministrul federal al Apărării Christine Lamprecht.
Petiție aprobată de Parlament
Camera inferioară a parlamentului german a aprobat joi, 28 aprilie, cu o majoritatea covârşitoare o petiţie privind sprijinul pentru Ucraina în care este susţinută ideea trimiterii de armament, inclusiv armament greu (tancuri, avioane și elicoptere), pentru a ajuta ţara să se apere de forţele ruse care au invadat-o, informează Reuters.
Documentul a fost susţinut de toate cele trei partide din coaliţia guvernamentală de la Berlin (social-democraţii, liberalii şi ecologiştii), precum şi de unii membri ai opoziţiei conservatoare. Petiţia a fost adoptată cu 586 voturi pentru, 100 voturi împotrivă şi şapte abţineri.