Dacă caracterul rasist al atacului de miercuri din orașul Hanau este privilegiat de poliția germană, profilul criminalului, paranoic și complotist, ridică din nou întrebări despre legăturile dintre terorism și problemele psihiatrice.
„Motivație xenofobă”. Autoritățile germane consideră că uciderea a nouă persoane de origine străină, în centrul orașului Hanau, este legată în principal de această „otravă”.
Principalul suspect, găsit mort la domiciliul său, a lăsat în urmă un manifest de 23 de pagini care combina apeluri xenofobe cu diatribe paranoice. Dar pe teren politic, atacul din Hanau a dat naștere unei adevărate bătălii.
În timp ce cancelarul german Angela Merkel denunță „otrava” rasismului, partidul de extremă dreaptă AfD (Alternativa pentru Germania) , acuzat că normalizează discursul de ură față de străini, respinge natura ideologică a uciderii. Potrivit co-liderului Joerg Meuthen, împușcăturile nu au fost „nici de stânga, nici de dreapta”, ci actele unui „om nebun”.
Aceste comentarii se bazează pe modul de operare al criminalului. În manifestul său, el a declarat în special că a fost urmărit, încă din copilărie, de o „organizație secretă” care îi putea „citi mintea”.
Bărbatul, în vârstă de 43 de ani, a cerut și poporului american să se ridice împotriva „unei societăți secrete invizibile” într-un videoclip în limba engleză postat pe YouTube, care ulterior a fost șters.
Cu toate acestea, aceste elemente nu sunt suficiente pentru a explica motivul atacului, a spus Cynthia Miller-Idriss, sociolog.
Intervievată de France 24, această expertă în probleme de radicalizare consideră că tulburările psihologice pot favoriza actul criminal, dar nu sunt cauza: „Persoanele cu probleme de sănătate mintală pot fi mai sensibile la retorica extremistă. Acest factor, împreună cu insecuritatea economică sau traumele din copilărie, pot amplifica sentimentul de amenințare și nevoia de acțiuni percepute ca eroice, ca răspuns. Dar este esențial să separăm această vulnerabilitate psihologică de planul de exterminare xenofobă pus în mod clar în practică de criminal”.
O viziune contestată de psihologul și criminologul Jean Pierre Bouchard, care consideră că, în această etapă, pista maladiei mintale nu trebuie exclusă: „Delirul persecuției este un mecanism foarte cunoscut. Persoanele paranoice, așa cum pare a fi cazul criminalului din Hanau, pot trece la fapte pentru a se răzbuna într-un mod simbolic sau real. Acest tip de persoană este complet capabilă să planifice o acțiune violentă. Bolnavii mintal sunt hrăniți, frământați de ceea ce îi înconjoară, astfel încât o ideologie politică afirmată nu discreditează pista maladiei, mai ales când ea este delirantă”.
În timp ce Germania și-a consolidat mecanismele legislative și de securitate în ultimele luni pentru a monitoriza conținutul de ură de pe Internet, atacul de la Hanau evidențiază încă o dată dificultatea de a combate acești teroriști aparent singulari. Porecliți „lupi singuratici”, ei scapă supravegherii și uneori nu au legături cu rețelele teroriste.
Dar acest modus operandi poate corespunde unui caz de boală mintală?
„De cele mai multe ori, persoanele bolnav mintal care iau măsuri o fac singure, este o schemă clasică”, explică Jean Pierre Bouchard. „Faptul că suspectul nu a avut niciodată de-a face cu justiția și că nu a părut să aibă un apetit special pentru violență sunt elemente care ridică întrebări”.
În Franța, mai multe cazuri recente au stârnit dezbateri de acest tip. Atacul cu cuțitul la sediul prefecturii poliției din Paris, la 3 octombrie 2019, a fost tratat pentru prima dată ca un caz de terorism. Dar parchetul a renunțat la pista teroristă.
În cele din urmă, „delirul mistic și suicidar” al funcționarului în cauză a fost reținut pentru a-i explica acțiunile.
Pentru atacul la moscheea din Bayonne din 28 octombrie 2019, motivația ideologică va fi exclusă din cauza alterării cel puțin parțială a discernământului suspectului.
Problema psihologică nu poate fi exclusă din start în cazurile de terorism, consideră specialiștii.
Cu toate acestea, trebuie să fie tratată cu precauție, potrivit lui Nathalie Goulet, senator centrist care a prezidat comisia de anchetă privind lupta împotriva jihadismului.
„Societatea tinde să considere că teroriștii sunt niște dezechilibrați pentru a evita să se confrunte cu problemele reale. Dar aspectul psihologic poate fi reținut doar dacă există un set de aspecte concordante colectate în timpul anchetei, analiza datelor cu caracter personal etc. Este apoi sarcina unor experți în psihiatrie să stabilească dacă atacatorul era pe deplin conștient de fapta sa”, a declarat Goulet.
Anul trecut, o adevărată polemică a izbucnit în Franța după ce ministrul de Interne a cerut mobilizarea spitalelor psihiatrice și a psihiatrilor „pentru a identifica profilurile celor ce pot trece la un act terorist”, invocând o estimare potrivit căreia „aproape o treime” din persoanele semnalate pentru radicalizare „prezintă tulburări psihologice”.
„Este clar că secretul medical este ceva sacru dar, în același timp, trebuie găsit un mijloc pentru ca un anumit număr de indivizi, care efectiv suferă de tulburări grave, să fie împiedicați să comită atentate”, a avansat ministrul Gerard Collomb.