Germania intenționează să reducă la jumătate ajutorul militar pentru Ucraina de anul viitor, la câteva zile după ce Kievul a început să atace bazele armatei lui Vladimir Putin de pe teritoriul Federației Ruse.
Cum justifică Germania tăierea ajutorului pentru Ucraina
Germania, marea prietenă și susținătoare a lui Vladimir Putin din Uniunea Europeană, care s-a decis foarte greu să adere la sancțiunile contra Rusiei și a întârziat sau blocat luni în șir ajutoarele militare, a decis să reducă ajutorul militar pentru Ucraina de la aproximativ 8 miliarde de euro la circa 4 miliarde de euro, potrivit unui proiect de buget aprobat de guvern și publicat de BBC.
Ministrul de Finanțe al Germaniei, Christian Lindner, a declarat că finanțarea Ucrainei este „sigură pentru viitorul previzibil” datorită planului grupului G7 de națiuni bogate de a strânge 50 de miliarde de dolari din dobânzi la activele înghețate ale Rusiei.
Pretextul tăierii ajutorului din Statele Unite
Până acum, în ciuda opoziției de la începutul războiului, Germania a fost al doilea cel mai mare donator pentru Ucraina, după SUA. În 2024, bugetul Berlinului pentru Kiev este stabilit la aproape 7,5 miliarde de euro.
Reducerea planificată a ajutorului vine pe fondul speculațiilor presei internaționale de stânga, adversară declarată a lui Donald Trump și extrem de partizană pe acest subiect, potrivit cărora fondurile americane ar putea fi reduse sau chiar oprite dacă fostul președinte american va câștiga un nou mandat la alegerile din noiembrie.
Germania nu ajunge la 2% pentru apărare nici în 2025
Proiectul de buget a fost aprobat miercuri de guvernul german. Deși ajutorul militar acordat Ucrainei urmează să fie redus, bugetul apărării al Germaniei pentru 2025 va fi majorat cu 1,3 miliarde de euro, până la 53,25 miliarde de euro.
Acesta este încă mai puțin decât cei 6 miliarde de euro pe care care îi pretindea ministrul Apărării, Boris Pistorius.
În general, Germania tot declară că plănuiește să atingă obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, așa cum este cerut de alianța NATO, dar a găsit mereu pretexte pentru a nu se conforma deciziilor de întărire a apărării europene.
Bugetul apărării din Germania, care conține și scăderea la jumătate a ajutorului pentru Ucraina, mai trebuie să fie aprobat de parlamentarii țării.