Germania se opune datoriei europene comune pentru Ucraina

sursa foto. Wikipedia

În timp ce Comisia are în vedere un plan similar cu cel al Covid-19 pentru a reconstrui Ucraina, Berlinul își arată în mod clar reticența.

Germania este reticentă în ceea ce privește sumele de bani acordate Ucrainei.

Germania nu este în favoarea unei noi datorii europene comune pe modelul planului de redresare post-Covid 19 pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, a declarat,  ministrul de Finanțe, Christian Lindner.

Comisia Europeană a spus că ia în considerare această cale a unui nou împrumut comun în cadrul UE în beneficiul Kievului.

Germania refuză fonduri suplimentare pe modelul mecanismului NextGenerationEU lansat în contextul pandemiei. A fost o oportunitate unică, cu fonduri care nu au fost încă utilizate pe deplin, a afirmat Christian Lindner, în cadrul unei conferințe de presă la finalul unei reuniuni a G7 privind ajutorul pentru Ucraina, potrivit Le Point.

Ucraina, pusă să facă reforme

Guvernul nu "sprijină" o astfel de propunere, a spus Christian Lindner. Berlinul favorizează mecanisme mai tradiționale de "sprijin financiar pentru țările terțe" deja testate de UE, a explicat el. Acest proiect, menționat la jumătatea lunii mai de Comisia Europeană, constă într-un instrument financiar susținut de bugetul european, care ar face posibilă acordarea Ucrainei de împrumuturi și subvenții.

Acestea ar fi condiționate de reformele statului de drept și de lupta împotriva corupției și de investiții aliniate la obiectivele europene digitale și climatice. Comisia a precizat că acest mecanism se va baza pe "experiența dobândită de UE în contextul Facilității de redresare și reziliență", principalul instrument al planului european de redresare care vizează sprijinirea țărilor UE în criza Covid-19, finanțat într-un mod fără precedent prin datoria comună.

Dar ideea unei noi datorii comune trezește reticențe din partea așa-ziselor țări "frugale" nordice, care au avut dificultăți să se ralieze la planul european de redresare în vara lui 2020. Istoric nefavorabilă oricărei idei de îndatorare comună, Germania, condusă la acea vreme de Angela Merkel, a surprins comentatorii fiind la originea, alături de Franța, a acestui nou mecanism.