Germania relaxează regulile privind imigrația. Are nevoie de peste 550.000 de muncitori

Sursa: arhiva EVZ

Peste 550.000 de locuri de muncă sunt vacante în Germania, iar companiile din industrie și nu numai cer insistent mai mulți muncitori din străinătate. O nouă lege va schimba regulile privind imigrația și va permite tinerilor să obțină mai rapid statutul de rezidenți.

Germania se confruntă cu o criză a forței de muncă fără precedent. Autoritățile vor permite ca aproximativ 130,000 de rezidenți străini să își regularizeze statutul și va crea noi stimulente pentru a aduce lucrători calificați din străinătate, relatează agenția Reuters, citată de boursorama.com.

„Vrem să creăm o lege modernă a imigrației“, a declarat miercuri ministrul de interne Nancy Faeser.

Este nevoie de muncitori calificați

Noua lege va fi prima dintr-un set de trei acte normative care vor intra în vigoare anului viitor. Ea vine după ce solicitările de creștere a salariilor determinate de inflație au atins cel mai mare nivel din ultimul deceniu. Marile companii insdustriale care susțin mare parte din economia Germaniei cer pentru prima dată mai mulți muncitori din străinătate.

La sfârșitul anului trecut, se estima că economia germană avea un deficit de aproximativ 400.000 de lucrători, iar de atunci blocajele au continuat să crească. Potrivit ultimelor date statistice în Germania există 558.000 de locuri de muncă vacante.

Lipsa de personal calificat se simte aproape în toate domeniile. Numai în sectoarele sănătăţii, serviciilor sociale, educaţiei, aproximativ şase din 10 poziţii sunt neocupate. Există de asemenea un număr de poziţii vacante peste medie în domenii ca extracţia, producţia de materii prime, ştiinţe naturale, geografie şi IT, cât şi agricultură, sectorul forestier şi al horticulturii.

Ce prevăd noile reglementări

În conformitate cu noile norme legislative, persoanele care trăiesc în Germania de cinci ani cu statut de „tolerat”, de obicei, persoanele ale căror cereri de azil au fost respinse, vor avea la dispoziție un an pentru a îndeplini cerințele pentru rezidență deplină, găsindu-și un loc de muncă, demonstrând că vorbesc limba germană și dovedindu-și identitatea, potrivit sursei citate.

Tinerii cu vârsta sub 27 de ani vor putea, în anumite circumstanțe, să solicite rezidență permanentă după numai doi ani de ședere în Germania. Exsită însă o condiție: să aibă un loc de muncă.