Germania, pe buza prăpastiei. Marile companii concediază mii de angajați

Fabrica. Sursa foto: Instagram/Alstom

Mai multe companii din Germania trec la planul de criză și anunță disponibilizări masive. În plus, unele dintre acestea renunță la orice tip de investiție sau la varianta de a mai face angajări.

Companii mari, pregătite de criză

A doua parte a anului 2024 aduce un adevărat cutremur în rândul giganților din diferite sfere ale industriei. Mai multe companii din Germania anunță restructurări.

Astfel, unele dintre acestea reduc sau elimină complet planul de investiții, în timp ce altele ajung la disponibilizări.

Cutremur în industrie

Thyssenkrupp se numără printre giganții aflați în această situație. Cei aflați în fruntea unuia dintre cei mai mari producători de oțel au decis să plece singuri.  Pe lista acestora se află Sigmar Gabriel, fost vicecancelar și ministru al afacerilor externe. 

Recent, CEO-ul Volskwagen a revenit asupra promisiunilor de a nu trece la disponibilizări. Planul inițial era ca societatea să nu piardă vreun angajat până în 2029. Conform anunțului său, compania ia în calcul inclusiv închiderea unor fabrici. Astfel, experții susțin că o astfel de criză nu a mai existat la nivelul gigantului auto cu o experiență de aproape 90 de ani.

Volskwagen. Sursa foto: Pixabay

Marile companii apelează la soluții de urgență

Volkswagen nu este singurul gigant auto ajuns în această situație. Cei aflați în fruntea Mercedes-Benz au decis să renunțe la 700 de locuri de muncă. Momentan, planul de criză a fost aplicat pentru unitatea din East London. Reprezentanții companiei au invocat condițiile macroeconomice deteriorate.

De asemenea, Siemens Energy și-a schimbat planul pentru dezvoltarea diviziei de turbine eoliene, asociind această decizie cu pierderile înregistrate.

Totodată, producătorul și furnizorul Bosch s-a confruntat cu pierderi pe toate planurile. În primele luni ale acestui an, reprezentanții societății au anunțat că vor restrânge lista de cheltuieli și vor ajunge inclusiv la disponibilizări. Mai mult, Bosch anticipa încă de atunci o stagnare privind producția de autoturisme.