Germania încearcă săptămâna redusă de lucru. Ce se întâmplă în România

Germania încearcă săptămâna redusă de lucru. Ce se întâmplă în România Sursa foto: Arhiva EVZ

Germania testează săptămâna de lucru de patru zile, considerată o posibilă soluție asigurarea unui echilibru între competitivitate și nevoia de mână de lucru. Mai multe state europene au în vedere o astfel de măsură, fiind în derulare mai multe proiecte pilot. Românii sunt. de asemenea, favorabili introducerii unei săptămâni de lucru reduse, însă autoritățile nu vor să renunțe la cele 40 de ore de muncă.

Germania testează posibilitatea introducerii săptămânii de muncă de patru zile, așa cum se întâmplă în mai multe state europene. O astfel de măsură, sunt de părere susținătorii ei, ar contribui la echilibrarea competitivității cu nevoia de forță de muncă.

Subiectul introducerii săptămânii reduse de lucru apare într-un moment delicat pentru economie. Există temeri că Germania s-a putea confrunta cu o recesiune economică, iar acest lucru este de natură să irite patronatele. Pe de altă parte, există voci care consideră eventuala criză drept o oportunitate pentru introducerea unor reforme radicale.

Un studiu realizat de fundaţia Hans-Boeckler, arăta că 81% dintre germani susţin trecerea la săptămâna de lucru de patru zile. În Germania, legea permite angajaţilor şi angajatorilor să ajungă la un acord cu privire la programul de lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

O parte din firme au făcut deja trecerea la săptămâna de lucru de patru zile. S-a întâmplat la începutul acestui an. Firma KlimaShop se ocupă cu instalarea de pompe de căldura şi sisteme de aer condiţionat la Augsburg, în Germania. Patronatul a decis să treacă la săptămâna de lucru de patru zile şi un total de 38 de ore lucrate, în loc de 40 de ore. Altfel spus, cei 30 de angajaţi lucrează în fiecare zi cu o oră şi jumătate mai mult. În schimb, au o zi liberă suplimentară în fiecare săptămână, cu acelaşi salariu.

Sindicatele susțin reducerea săptămânii de lucru în Germania

În cursul negocierilor salariale anuale, din industria siderurgică din Germania, programate pentru jumătatea lunii noiembrie, sindicatul IG Metall intenţionează să solicite introducerea săptămânii de lucru de patru zile. Sindicaliștii solicită și o reducere a programului de lucru săptămânal de la 35 până la 32 de ore, la acelaşi salariu.

Sindicaliștii IF Metall, din Germania, sunt de părere că reducerea timpului de lucru va duce la un mai bun echilibru între viaţa profesională şi cea privată.

De asemenea se așteaptă și la o creștere a productivității. Măsura va reduce „unul din cele mai ridicate procente de salariaţi care lucrează în regim part-time din Europa”, susţine Sophie Jaenicke, responsabilă pentru programul de lucru în conducerea sindicatului IG Metall.

Germania testează săptâna redusă de lucru

Guvernul de la Berlin a apelat la o firmă de consultanţă în management, Intraprenoer, pentru testarea săptămânii reduse de lucru. Consultanții respectivi au realizat deja studii similare în alte ţări, în special în Marea Britanie. Este de așteptat ca până la 50 de companii din Germania să testeze, anul viitor, timp de şase luni, o reducerea programului de lucru la acelaşi salariu. Obiectivul urmărit de acest studiu este evitarea unei scăderi a productivităţii.

Pe lângă acest program pilot, există destule companii germane care au făcut deja acest pas. Wolfgang Schmidt, fondatorul unei companii de maşini unelte la Hamburg, a introdus săptămâna de lucru de 38 de ore încă din 2022. Asfel, angajații săi pot face economii la combustibilul pentru transport, dar și la bani.

În oraşul Wedel, din apropiere de Hamburg, administraţia locală a introdus săptămâna de lucru de patru zile. Se urmărește atragerea unui personal mai competent și motivat.

Reducerea săptămânii de lucru în alte state

Mai multe state din Europa iau în considerare trecerea la o săptămână redusă de lucru, la fel ca și în Germania. Programe pilot în acest sens au fost introduse în Marea Britanie, dar și în Belgia.

În Spania, companiile care se înscriu într-un astfel de program pot primi un ajutor guvernamental de 10 milioane de euro. Banii sunt condiționați de elaborarea unor strategii de creștere a productivității care să compenseze costurile salariale.

Islanda a implementat, între 2015 și 2019, cel mai amplu proiect-pilot din lume privind o săptămână de lucru redusă la 35 până la 36 de ore. În prezent măsura a fost aplicată de mai toate companiile. Aproape 90% din populația activă din Islanda lucrează după un prgram redus.

Cercetătorii au constatat că stresul și epuizarea lucrătorilor s-au diminuat. Există o îmbunătățire a echilibrului dintre viață și muncă, Acest exemplu poate fi urmat și de Germania.

Săptămâna redusă de muncă

Sursa foto: EVZ

Ce se întâmplă în România

Spre deosebire de Germania, autoritățile din România nu au în vedere introducerea unui program pilot de reducere a săptămânii de lucru. În ciuda dezinteresului maniestat de guvernanți, majoritatea românilor susțin reducerea săptămânii de lucru. Un procent de 80% dintre angajații români sunt dispuși să lucreze mai puține zile pe săptămână. Sunt concluziile unui sondaj de opinie realizat de platfporma BestJobs.

Principalul motiv este legat, ca peste tot în Europa, de îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată. Un procent foarte mare dintre cei ce au răspuns vor mai mult timp liber pentru sănătatea lor psihică și fizică.

Totuși, o astfel de măsură nu este pe placul patronatelor. Doar 37% dintre angajatorii români consideră că un program redus la 4 zile pe săptămână ar funcționa pentru compania lor.

Chiar dacă o companie românească ar dori să implementeze o săptămână redusă de muncă, acest lucru nu va fi posibil decât în anumite condiții. Legea impune ca un angajat să lucreze minim 40 de ore pe săptămână cu posibilitatea ca programul să fie extins la 48 de ore. În aceste condiții, dacă s-ar opta pentru reducerea săptămânii de lucru, angajații ar trebui să muncească mai mult în fiecare zi. S-ar ajunge la un program zilnic de 10 ore.