Germania, in razboi total cu Nokia

Germania, in razboi total cu Nokia

Politicienii germani isi arunca la gunoi telefoanele produse de finlandezi. Inchiderea fabricii din Bochum a devenit subiect de discursuri populiste, numai bune in campania electorala.

Politicienii germani s-au hotarat sa renunte la telefoanele lor mobile marca Nokia si au facut apel catre toti locuitorii Germaniei pentru boicotarea aparatelor produse de finlandezi. Reactia vine ca urmare a deciziei Nokia de a inchide fabrica din Germania, de la Bochum, care ii „va costa” pe nemti desfiintarea a peste 2.300 de locuri de munca. Cea mai mare parte a productiei de aici va fi mutata in Romania, la fabrica din Jucu, langa Cluj-Napoca.

Presa internationala asociaza pozitiile ferme si populiste ale politicienilor germani cu campania electorala pentru alegerile regionale din doua landuri, scrutine ce vor avea loc peste doua saptamani.

„In ceea ce ma priveste, nu va mai fi un telefon mobil Nokia in casa mea”, a afirmat Kurt Beck, presedintele Partidului Social Democrat, citat de AFP. „Nu-mi sta in fire sa chem la boicotarea unui produs. Dar pentru mine - si fara indoiala e cazul a numerosi germani - numele Nokia nu mai suna bine de o saptamana”, a mai spus Beck. Ministrul german al agriculturii, Horst Seehofer, a declarat ca a trecut deja la o alta marca de telefoane mobile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reactii similare au avut si alti oameni politici: cancelarul Angela Merkel a calificat decizia Nokia de a inchide fabrica de la Bochum drept un boicot, in timp ce ministrul social-democrat al finantelor, Peer Steinbrück, a denuntat „capitalismul nomad”.

Economistii inteleg decizia finlandezilor

„Anuntul Nokia nu este foarte surprinzator”, a spus Christoph Schmidt, presedintele RWI Economic din Essen, citat de „Financial Times”. In plus, analistii din piata sustin ca strategia Nokia este similara cu a multor alte companii care produc textile sau electronice si si-au mutat deja productia din Germania in estul Europei, chiar inainte de anii ‘90. „Decizia Nokia este absolut justificata”, a afirmat si Christian Dreger, de la institutul economic DIW din Berlin.  

Costurile de productie in Romania pentru un telefon mobil reprezinta a zecea parte din costurile inregistrate in Germania, dupa cum s-au justificat oficialii Nokia. Diferenta este insa chiar mai mare decat sustin acestia. In Germania, costul mediu al fortei de munca pentru o ora ajungea, in 2006, la 32 de euro, fata de doar 2,45 euro in Romania, potrivit datelor Uniunii Europene. Chiar si in acest caz, pagubele pentru imaginea Nokia vor fi mai mari fata de castigurile pe care i le va aduce mutarea, sustin analistii.

Afacerea Nokia

Compania Nokia este pe cale sa faca o afacere imobiliara la Jucu, in judetul Cluj. Finlandezii, ne-au spus surse din interiorul companiei, iau in calcul cumpararea terenului de 35.000 de metri patrati pe care l-au primit, prin concesiune, pentru ridicarea fabricii Nokia de la Jucu.

In contractul semnat cu Consiliul Judetean Cluj exista o clauza care permite cumpararea terenului pe care a fost construita fabrica. „Exista o clauza care prevede ca, dupa realizarea a 15% din investitie, dar nu mai putin de 9 milioane de euro, Nokia poate cumpara terenul. In momentul de fata, investitia Nokia depaseste, cred, suma de 40 de milioane de euro”, ne-a declarat Viorel Gavrea, directorul Tetarom SA, firma care administreaza parcul industrial. Deja, Tetarom a realizat o expertiza care a stabilit pretul terenului din zona: 2,5 euro/mp.

Dupa anuntarea investitiei Nokia, in luna martie 2007, preturile terenurilor din Jucu au avut o evolutie spectaculoasa, urcand rapid de la 0,90 eurocenti/mp, la peste 30 de euro/mp, in prezent.

CIFRELE

Oferta romanilor

> „Autostrada Nokia” (35 km) - prelungire a autostrazii Transilvania pana la Jucu - 280 de milioane de euro

> Modernizarea Aeroportului Cluj (pana in 2009) - 95 de milioane de euro

> Facilitati parc industrial (drumuri de acces, canalizare, energie electrica) - 33 de milioane de euro

> Largirea DN (Cluj-Dej)

> Investitia Nokia - 200 de milioane de euro