„Germania este total controlată de Rusia”

„Germania este total controlată de Rusia”

În prima zi a summit-ului NATO de la Bruxelles, președintele american s-a lansat într-un atac violent la adresa cancelarei germane. Trump și Merkel urmau să aibă ceva mai târziu o întâlnire bilaterală.

Donald Trump nu a așteptat începutul oficial al summitului NATO pentru a-și regla conturile cu Angela Merkel. El a acuzat Germania că „este total controlată de Rusia” prin intermediul importurilor masive de gaze din Siberia. Berlinul ar participa astfel la consolidarea militară a Moscovei, considerată rivalul numărul unu al NATO.

Germania este „prizoniera” Kremlinului deoarece achiziționează „o mare parte” din energia produsă în Rusia, a afirmat Trump miercuri, la un mic dejun cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. „Noi, americanii, trebuie să apărăm Germania de Rusia, în timp ce prima îi plătește miliarde celei de-a doua și o ajută astfel să se îmbogățească (...) Nu este normal.”

Stoltenberg a fost luat total prin surprindere de diatriba lui Trump, care a transformat astfel o banală ședință foto în jurul unei cești de ceai într-un eveniment de presă incendiar. Liderul de la Casa Albă reușește astfel, dintrun foc, să adâncească fisura între europeni pe subiectul aprovizionării cu gaze din Rusia și să spele în același timp din efectul acuzațiilor unei complicități ale sale cu Putin, inclusiv în alegerile prezidențiale din 2016. Trump și Putin se vor întâlni luni, 16 iulie, la Helsinki.

Ne puteți urmări și pe Google News

Angela Merkel este ținta perfectă. Germania beneficiază de umbrela militară americană, dar sfidează angajamentul luat de toți membrii NATO în timpul lui George W. Bush și reînnoit în timpul lui Barack Obama de a aloca 2% din PIB pentru Apărare. Tot Germania contribuie cu exporturile sale la uriașul deficit comercial pe care Statele Unite îl au cu Uniunea Europeană și care depășește 150 de miliarde de dolari.

Gazele, arma geo-strategică a lui Putin

Acestor nemulțumiri ale Washingtonului, Trump le adaugă dependența energetică a Berlinului de Moscova. Miza este evident conducta Nord Stream 2, cu o lungime de 1225 de kilometri, prevăzută a fi inaugurată în 2019, care va dubla practic capacitatea unui prim gazoduct, funcțional din 2012. Cele două conducte vor livra împreună 110 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, ceea ce reprezintă jumătate din consumul economiei germane.

UE (condusă practic de Germania) a avut grijă ca, spre deosebire de petrol, gazele să nu intre sub influența sancțiunilor dictate acum patru ani, după anexarea Crimeii. Investiția, în valoare de circa 10 milioane de euro, răspunde creșterii cererii germane și europene, în condițiile în care producția de gaze din Norvegia, Olanda și Marea Britanie scade rapid. La realizarea Nord Stream 2 participă companii din Germania (Uniper și Wintershall), Austria (OMV), Anglia – Olanda (Shell) și Franța (Engie).

Și evident Rusia, prin Gazprom. Președinteleconsiliuluideadministrație al Nord Stream 2 este nimeni altul decât fostul cancelar german Gerhard Shröder, un apropiat al lui Vladimir Putin. El a fost propus în această funcție de către Gazprom. Shröder, este și directorul colosului petrolier rus Rosneft.