Germania dă lecții întregii lumi. Rețeta succesului în lupta cu pandemia. La noi când?

Germania dă lecții întregii lumi. Rețeta succesului în lupta cu pandemia. La noi când?

Cu toate că Germania a fost afectată puternic de coronavirus, spre deosebire de alte state din Europa, rata deceselor este extrem de mică. Potrivit unui articol publicat recent de New York Times, testarea masivă, vârstele pacienților, capacitățile sistemului medical şi încrederea în Guvernul condus de Angela Merkel reprezintă factorii care au salvat viețile nemților.

Până la această data, în Germania au fost confirmate 92.000 de cazuri de infectare.

Mai multe cazuri au doar Statele Unite, Italia şi Spania. Însă sunt doar 1.295 de decese în Germania, o rată a mortalităţii de 1,4%, comparativ cu 12% în Italia, 10% în Spania, Franţa şi Marea Britanie, 4% în China şi 2,5% în SUA.

„Există discuţii despre o anomalie germană”, este de părere Hendrik Streeck, directorul Institutului de Virologie de la Spitalul Universitar din Bonn.

Ne puteți urmări și pe Google News

Experții sunt de părere că răspunsul constă într-o combinaţie de distorsiuni statistice şi diferenţe reale referitoare la modul în care Germania combate epidemia. Spre exemplu, spre deosebire de state precum Spania și Italia, vârsta medie a persoanelor infectate este mai mică în Germania Pacienții ar fi contactat virusul în vacanțele petrecute în stațiunile de schi din Austria şi Italia, fiind persoane relativ tinere şi sănătoase. „A început ca o epidemie a schiorilor”, explică profesorul Krausslich.

O altă explicaţie pentru rata scăzută a mortalităţii ar fi reprezentată de faptul că Germania a efectuat o testare în masa a populației. „În mod automat, rata deceselor scade pe hârtie”, explică profesorul Krausslich.

Pe lngă această medtodă de testare, alți factori care contribuie la o rată mica a mortalității sunt: tratamentele aplicate în etapele incipiente, numărul mare de locuri la terapie intensivă şi un sistem guvernamental credibil, care facilitează respectarea recomandărilor de distanţare socială, notează NYT.

„În Germania avem atât de puţine decese în acest moment comparativ cu numărul persoanelor infectate pentru că sunt efectuate extrem de multe diagnosticări în laborator”, explică dr. Christian Drosten, şeful secţiei de Virologie de la Spitalul Universitar Charité din Berlin.

Până în prezent, Germania a efectuat circa 350.000 de teste de coronavirus pe săptămână

„Dacă avem un diagnostic în fază incipientă şi poţi trata pacientul de la început, spre exemplu prin cuplarea la un aparat de ventilaţie artificială înainte de a i se deteriora starea, şansele desu pravieţuire sunt mult mai mari”, subliniază profesorul Krausslich.

„Testarea şi depistarea contactelor sunt elementele strategiei care a avut succes în Coreea de Sud, iar noi am încercat să învăţăm din acest model”, mai susține profesorul Hendrik Streeck.

Sistemul german de sănătate este impecabil

„Avem o capacitate atât de mare încât acum acceptăm pacienți din Italia, Spania şi Franţa. Suntem foarte puternici la capitolul terapie intensive”, punctează Susanne Herold, specialist în pneumologie.

Încrederea pe care nemții o acordă Executivului condus de Angela Merkel reprezintă un plus în lupta cu pandemia

„Poate că cea mai mare forţă pe care o avem în Germania este procesul decizional raţional la cel mai înalt nivel de guvernare şi încrederea de care Guvernul se bucură în rândul populaţiei", mai spune profesorul Krausslich.