Ea consideră că social-democraţii germani riscă să provoace daune guvernului de coaliţie din care fac parte alături de conservatori şi să declanşeze o criză constituţională în Uniunea Europeană. Totul a pornit de la opoziţia lor faţă de numirea Ursulei von der Leyen, în funcţie de preşedinte al Comisiei Europene.

Liderii UE au luat decizia surprinzătoare, după negocieri maraton, de a o numi pe Ursula von der Leyen, actualul ministru german al Apărării (şi membră a CDU a cancelarului Angela Merkel), pentru funcţia de preşedinte al executivului comunitar. Pentru a căpăta această funcție, propunerea trebuie validată de Parlamentul European.

Opoziţia partenerului de coaliție SPD a determinat-o pe Angela Merkel să se abțină de la votul de la Consiliul European pentru nominalizarea lui von der Leyen.

„Dacă social-democraţii îşi menţin opoziţia distructivă faţă de candidatura Ursulei von der Leyen, aceasta ar fi o povară asupra coaliţiei şi riscă să declanşeze o criză constituţională în Europa”, a declarat, joi, Annegret Kramp-Karrenbauer, într-o declaraţie pentru presă.

Rezultatele de la alegerile europarlamentare din mai au făcut ca popularitatea SPD să ajungă la un minim istoric. Presiunea membrilor nemulțumiți este din ce în ce mai mare, ei cerând ieşirea din coaliţia de guvernare şi reconstruirea partidului din opoziţie.

Ralf Stegner, vicepreşedinte al SPD, a afirmat că cel mai probabil colegii săi din Parlamentul European vor vota împotriva lui von der Leyen. „Deputaţii social-democraţi nu au absolut niciun motiv să voteze pentru von der Leyen”, a afirmat Stegner, într-o declaraţie pentru postul de radio Deutschlandfunk.

Ursula von der Leyen ar putea să îi ia locul luxemburghezului Jean-Claude Juncker și ar putea deveni prima femeie în fruntea puternicului executiv comunitar.

Angela Merkel a fost criticată, în Germania, pentru decizia de a o nominaliza pe von der Leyen. Mulţi spun că postul ar trebui să revină candidatului cap de listă al celui mai numeros grup politic rezultat din alegeri, în speţă lui Manfred Weber din Partidul Popular European. Acesta, însă, nu a întrunit sprijinul suficient al liderilor din Uniunea Europeană.

„Ce îi spunem unui alegător care a votat pentru prima dată, a avut încredere deplină într-o Europă democratică a viitorului şi şi-a dat votul lui Manfred Weber?”, a scris Bild, un tabloid german de mare tiraj, într-un editorial intitulat „Cum Uniunea Europeană nu ţine cont de voinţa alegătorilor”.

DeutschlandTrend a realizat un sondaj de opinie pentru postul public ARD. Studiul a arătat că 56% dintre germani cred că Ursula von der Leyen ar fi un bun preşedinte al Comisiei Europene.

În altă ordine de idei, opoziţia SPD faţă de actualul ministru al Apărării i-a înfuriat pe mulţi membri ai blocului conservator al cancelarului Merkel. Unii i-au acuzat pe social-democraţi că sunt lipsiţi de patriotism prin refuzul de a sprijini primul german care ar conduce Comisia după 60 de ani.

 

Te-ar putea interesa și: