La 83 de ani de la invadarea Poloniei de către Germania Nazistă, guvernul de la Varșovia solicită miliarde de dolari drept despăgubiri pentru pagubele făcute. Un important lider polonez a anunțat suma uriașă cu ocazia publicării raportului privind costul anilor de ocupație nazistă pentru țară.
Liderul partidului Lege și Justiție, Jaroslaw Kacynski, a anunțat că Germania trebuie să plătească 1.300 de miliarde de dolari în reperații pentru invadarea Poloniei și ocuparea țării de către naziști pe 1 septembrie 1939.
Oficialul polonez a declarat că guvernul de la Varșovia se va adresa Germaniei pentru a deschide negocierile privind reparațiile, precizând că va fi un „drum lung și nu ușor”, dar într-o „zi va aduce succesul.”
"Nu numai că am pregătit raportul, dar am luat și decizia cu privire la pașii de urmat", a declarat Kaczynski. Guvernul susține că țara nu a fost compensată pe deplin de Germania, Polonia fiind prima victimă a războiului.
Germania susține că despăgubirile au fost plătite națiunilor din blocul estic în anii de după război
Pe de altă parte, Germania a precizat că despăgubirile au fost plătite, în timp ce teritoriile pe care Polonia le-a pierdut în est, odată cu redesenarea granițelor, au fost compensate cu o parte din teritoriile germane de dinainte de război.
La ceremonia de lansare a raportului la Castelul Regal din Varșovia a participat și premierul Mateusz Morawiecki. Încă din 2017, peste 30 de experți, istorici și economiști au lucrat la acest raport.
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că războiul a fost una dintre cele mai teribile tragedii din istoria Poloniei.
"Nu doar pentru că ne-a luat libertatea, nu doar pentru că ne-a luat statul, ci și pentru că acest război a însemnat milioane de victime printre cetățenii Poloniei și pierderi ireparabile pentru patria și națiunea noastră", a declarat Duda.
83 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial
Totodată, oficialul guvernamental pentru cooperarea germano-poloneză, Dietmar Netan, a afirmat că 1 septembrie rămâne o zi de vinovăție și rușine pentru Germania, care ne reamintește mereu să nu uităm crimele comise de Germania", care reprezintă "cel mai întunecat capitol din istoria noastră" și care afectează încă relațiile bilaterale.
Mai mult, Polonia respinge o declarație din 1953 a liderilor comuniști în care a acceptat să nu mai formuleze nicio pretenție față de Germania.
Un deputat polonez din opoziție, Grzegorz Schetyna, a afirmat că raportul apărat „este doar un joc de politică internă.” Mai mult, el a insistat că Polonia trebuie să își construiască relații bune cu Berlinul, în special în această perioadă.
În cel de-al Doilea Război Mondial, aproximativ 6 milioane de cetățeni polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei, au fost uciși, iar Polonia a fost împărțită între Germania Nazistă și Uniunea Sovietică, scrie abcnews.go.com