Germania are două milioane de locuri de muncă vacante. Ce posturi sunt disponibile în jumătate din companiile germane?

Sursa: Arhiva EVZ

Pentru mai mult de jumătate dintre companiile germane, găsirea de lucrători calificați pentru ocuparea posturilor vacante se dovedește a fi o misiune imposibilă. Problema a ajuns la apogeu și s-a infiltrat deja în industria de producție, un sector cheie pentru economia Germaniei.

Orice problemă pentru prima economie a Europei reprezintă un risc global pentru Bătrânul Continent. Camera de Comerț și Industrie a Germaniei (DIHK) a tras un nou semnal de alarmă cu privire la dificultățile de creștere care afectează cele mai mari companii europene. Cel mai recent sondaj al său, raportat de Reuters, a arătat cel mai ridicat nivel al proporției de companii care întâmpină dificultăți la angajare: 53% din cele 22.000 de companii chestionate au raportat o lipsă de lucrători.

Rezistența pieței forței de muncă nu înseamnă că firmele o duc bine, explică DIHK. Lipsa de personal, prețurile ridicate la energie și orientarea către neutralitatea climatică creează un cocktail periculos care ar putea determina companiile să mute producția în străinătate.

Lipsa de personal a cauzat pierderi de 100 de miliarde de euro

DIHK estimează că două milioane de posturi vacante vor rămâne neocupate. În prezent, lipsa de profesioniști cu competențe specifice a dus la o pierdere de aproape 100 de miliarde de euro din cauza renunțării forțate la producție la nivelul dorit.

Studiul a arătat că 67% dintre producătorii de echipamente electrice nu au reușit să ocupe posturile vacante, iar 67% dintre companiile de inginerie mecanică nu au reușit să facă acest lucru. În sectorul producției de automobile, nivelul deficitului de forță de muncă ajunge la 65%.

Experții avertizează că deficitul de lucrători calificați nu este doar o povară pentru companii, ci pune în pericol și succesul în sarcini importante pentru viitor, cum ar fi tranziția energetică, digitalizarea și construcția de infrastructură, potrivit The Economist.

Lucrătorii calificați sunt foarte căutați

De ani de zile, Germania se confruntă cu un deficit de forță de muncă din cauza îmbătrânirii populației, în special în sectoare cheie precum industria, sănătatea, construcțiile, hotelurile și serviciile de catering.

La fel ca în multe alte țări occidentale, situația s-a înrăutățit odată cu pandemia de coronavirus. În prezent, aproximativ 58% dintre companiile din sectorul industrial se plâng de lipsa forței de muncă, potrivit DIHK. Sectoarele emblematice ale puterii economice germane au fost afectate, inclusiv industria auto (65%) și cea a mașinilor (67%).

Printre propunerile de îmbunătățire a situației, DIHK citează „un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată" pentru angajați și „o mai mare participare a persoanelor în vârstă pe piața muncii”.

Mai presus de toate, DIHK solicită „facilitarea migrației forței de muncă" și formarea profesională a străinilor, în special a ucrainenilor, care au sosit recent în țară.