Ce se întâmplă cu acordul Schengen. Motivele pentru care Germania vrea reintroducerea controalelor la toate intrările în Republica Federală

Ce se întâmplă cu acordul Schengen. Motivele pentru care Germania vrea reintroducerea controalelor la toate intrările în Republica Federală sursa: arhivă EVZ

Guvernul de la Berlin ar putea introduce controale la toate granițele Germaniei. Autoritățile iau în calcul și suplimentarea personalului de la frontiere și permanentizarea posturilor de control.

Guvernul de la Berlin și autoritățile vor să introducă controale la toate granițele Germaniei, potrivit unui document ce ar urma să fie analizat mâine la un summit dedicat migrației, convocat la Berlin de cancelarul Olaf Scholz. Măsurile ar viza toate intrările în Republica Federală.

Numărul refugiaților sosiți în Germania, în primele trei luni ale acestui an, este cu 50% mai mare decât cel înregistrat în 2019, anul de dinainte de pandemie. Poliția federală a anunțat că au existat un total de 19.627 de intrări ilegale în Germania în primul trimestru al anului 2023. Și Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați a înregistrat aproape 90.000 de cereri de azil.

Germania a luat în calcul și suplimentarea personalului de la frontiere, permanentizarea posturilor de control, dar și inițiativa unui dialog mai intens cu reprezentanții statelor din care provin imigranții ilegali.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Razvan Valcaneantu\EEC

Sunt propuse și măsuri de consolidare a agenției europene de paza frontierelor, Frontex. Cancelarul Olaf Scholz a cerut ca reforma europeană a azilului și migrației să intre în vigoare înainte de alegerile de anul viitor și să se rezolve problema migrației.

Ideea Germaniei, criticată de alte state

Cu toate astea, premierul Cehiei, Petr Fiala, a transmis că numărul migranților ilegali este mult prea mic pentru a necesita controale în plus la frontieră. El a declarat că reintroducerea controalelor nu este o soluție.

Și alți politicieni germani s-au opus și au declarat că există alte rezolvări. „Problemele europene cer rezolvări europene, nu controale unilaterale la frontieră, care afectează atât acordurile Schengen, cât și populația care trăiește și muncește în zonele de frontieră”, a comentat, conform publicației Die Zeit, Katja Meier, ministra Justiției și Afacerilor Europene din Saxonia, land învecinat Cehiei și Poloniei, potrivit Deutsche Welle.

Municipalitățile și statele federale germane au cerut și mai mulți bani pentru îngrijirea sutelor de mii de refugiați, dar Berlinul s-a opus total.