Germania renunţă la scanerele corporale pe aeroporturi

Germania renunţă la scanerele corporale pe aeroporturi

Germania a anunţat că amână introducerea scanerelor corporale pe aeroporturi, pentru verificarea pasagerilor, pe motiv că dispozitivele fabricate de americani au provocat prea multe alerte false. Scanerele făceau parte din planul autorităţilor germane pentru prevenirea unor eventuale atentate.

Ideea introducerii scanerelor corporale a stârnit polemici nu doar în Germania, ci în toată lumea. Nemţii s-au arătat sceptici în ceea ce priveşte eficienţa dispozitivelor realizate în SUA, chiar dacă aparatele au fost introduse de olandezi în urmă cu trei ani.

Ministrul german de interne, Hans Peter Friedrich, a afirmat astăzi că, după zece luni de probe cu două aparate în aeroportul din Hamburg, este prematură utilizarea lor în mod sistematic, deoarece dau greş frecvent şi fac necesare controale suplimentare.

Aproximativ 800.000 de pasageri au folosit în mod voluntar cele două scanere instalate în aeroportul din Hamburg, dar se pare că rateurile date de acestea au fost mult prea numeroase.

Conform unor surse de la Berlin, 49% dintre cei verificaţi cu aceste dispozitive au fost semnalizaţi ca "suspecţi", deşi nu aveau nimic de ascuns,  15% dintre pasageri aveau diverse obiecte prin buzunare, iar 5% dintre cazuri au rămas inexplicabile, aşa că "suspecţii" au fost verificaţi corporal de agenţii de securitate.

Doar 31% dintre cei verificaţi cu aceste scanere au primit undă verde. Grupurile care militează pentru drepturile civile se plâng că noile metode de verificare corporală violează libertatea de religie, dreptul la intimitate şi la protecţie faţă de percheziţii nejustificate. În plus, unele organizaţii pun sub semnul întrebării capacitatea noilor scanere de a detecta explozibilul sub formă de pudră sau riscul aparatelor asupra sănătăţii celor verificaţi.

Ne puteți urmări și pe Google News