Ciocniri în apropierea unei clădiri ocupate ilegal în Berlin, în care circa 60 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi, a anunţat miercuri poliţia, informează Agerpres.
Circa 60 de ofiţeri de poliţie au fost răniţi în ciocniri în apropierea unei clădiri ocupate ilegal în Berlin, a anunţat miercuri poliţia. În ajunul unei inspecţii de prevenire a incendiilor într-o clădire situată în centrul capitalei Germaniei, poliţiştii au fost atacaţi cu pietre. Polițiștii au fost nevoiți să facă față la aproximativ 200 de persoane aflate pe stradă şi pe acoperişul clădirii situate pe Rigaer Strasse. Clădirea se află în cartierul Friedrichshain, în fostul Berlin de Est. Astfel, atacatorii au încercat, de asemenea, să baricadeze mijlocul străzii, incendiind lemne şi anvelope auto, au spus poliţiştii. După ce au primit întăriri, ofiţerii au dispersat manifestanţii şi au stins focul cu tunuri de apă.
"Aproximativ 60 de colegi au fost răniţi", a declarat poliţia din Berlin pe Twitter.
Manifestanţii vroiau să protesteze, conform poliţiei, împotriva unei interdicţii de adunare şi de staţionare ordonată în ajunul inspectării clădirii.
Ciocniri repetate cu poliția
Imobilul este ocupat din 1990 și face obiectul unei dispute de ani de zile între ocupanţii săi şi autorităţile municipale. Clădirea este considerată un loc de întâlnire al grupurilor de extremă-stânga. Tentativele de expulzare au condus în mod repetat la ciocniri cu poliţia.
După căderea Zidului Berlinului în 1989, blocuri întregi, abandonate în zona de est a capitalei, au fost ocupate de studenţi, tineri creativi, artişti sau activişti din Berlinul de Vest. Sub presiunea pieţei imobiliare, multe dintre aceste clădiri au dispărut în ultimii ani, lăsând Berlinul fără o parte din identitatea sa boemă.
Atacul, prin numărul victimelor, seamănă cu o manifestație a militanților de extremă stânga la Berlin împotriva evacuării unei clădiri ocupate ilegal, în 2016. Evacuarea a degenerat în confruntări violente, soldându-se cu rănirea usoară a 123 de politisti.
Atunci, un responsabil al municipalității Berlinului, Frank Henkel, a denunțat ceea ce el a numit ''orgia violenței extremei stângi'' și abuzarea de dreptul de a manifesta ''de către anarhiști și turbulenți''.