Protestatarii antieuropeni de la Tbilisi au dat jos steagul UE care fusese plasat deasupra parlamentului și i-au dat foc. Au existat și ciocniri cu forțele de poliție.
Manifestanții, din Mișcarea Conservatoare, cer organizarea unui referendum cu privire la legea ''agenților străini'', pe care partidul de guvernământ Visul Georgian a revocat-o în ultimele zile, după manifestațiile pro-europene din capitală care au dus la incidente în timpul cărora au fost rănite zeci de persoane.
Oleg Boldyrev, jurnalist al BBC Tbilisi, a relatat că la demonstrație au participat o mie de oameni, inclusiv personalități publice și religioase.
Protestatarii au dat jos și au incendiat un steag mare al UE, atârnat de obicei de un catarg de lângă fațada Parlamentului, fără ca poliția să intervină. Când un trecător a încercat să meargă pe trotuarul din fața Parlamentului cu un steag mic al UE, participanții la demonstrație i-au smuls din mână și l-au rupt.
Gest extrem făcut în Georgia, la adresa Uniunii Europene
Manifestația, susținută de postul de televiziune Alt-info considerat a avea poziții pro-ruse, are loc după întâlnirea dintre președintele georgian și președintele Consiliului UE, Charles Michel, care a scris într-o postare pe Twitter: ''Am reafirmat în fața președintelui Salome Zurabișvili angajamentul UE pentru calea europeană a Georgiei și am salutat rolul ei în promovarea aspirațiilor poporului georgian. Decizia Consiliului European de a acorda Georgiei o perspectivă europeană este o oportunitate istorică care nu trebuie ratată. Progresul în ceea ce privește reformele rămâne în continuare crucial."
În timpul întâlnirii, explică surse europene, Michel a subliniat că acesta este un ''moment decisiv și că este nevoie de o muncă mai solidă în punerea în aplicare a reformelor'' reiterând ''sprijinul de neclintit al UE la nivel internațional pentru independența, suveranitatea și integritatea Georgiei''.
UE, explică aceleași surse, ''sprijină Georgia în combaterea amenințărilor hibride și cooperează cu Tbilisi în abordarea problemei dezinformării rusești''. În centrul conversației s-a aflat și legea împotriva agenților străini, promovată de guvernul georgian. Michel și Zurabișvili și-au împărtășit îngrijorările legate de lege, iar Michel a salutat decizia de retragere a acesteia, pe 10 martie.
sursa: RADOR / rainews.it