Săptămâna trecută, o singură ştire de politică externă a fost pe toate posturile: un candidat la preşedinţia Americii poartă pantaloni cusuţi în România.
Aici, „breaking news“ poate fi „o barză şi-a făcut cuib pe sediul primăriei din Dorohoi“, iar emisia se întrerupe când un viceadjunct de subsecretar de stat susţine o conferinţă de presă. Emisiunile de analiză se concentrează aproape exclusiv asupra politicii româneşti, unde se întâmplă mereu acelaşi lucru. Doi oameni joacă poker, fiecare având aşi în mânecă, bâte pe genunchi şi aliaţi vremelnici la masă.
Nu spun că media ar trebui să se concentreze în egală măsură pe evenimentele politice româneşti şi pe cele externe, dar aş vrea să văd măcar o emisiune de analiză a unui foarte interesant proces electoral, anume cel din SUA. Avem mulţi analişti şi comentatori politici care ar trebui şi ar putea să o facă. Cel puţin aşa sunt prezentaţi pe micile ecrane: prenume, nume, liniuţă, analist politic. De ce oare, cu puţine excepţii, aceşti domni aleg să procedeze ca nişte critici de artă ce explică tâlcul unor caricaturi?
Dinspre America, doar pantalonii lui Obama au fost analizaţi pe toate posturile. Am fost informaţi că au mărimea 52 şi că partea de jos „nu trebuie să depăşească diametrul unei cupe de şampanie“, nu însă şi care ar putea fi principalele direcţii de politică externă ale purtătorului lor, dacă va ajunge preşedinte.
Şi iată cum ne câştigăm locul în geopolitica mondială graţie unei bucăţi de pânză care-l acoperă nu doar pe Barack Obama, ci şi pe candidatul la prezidenţialele din Rusia, Dmitri Medvedev. Dacă ne luăm după cum sunt prezentate alegerile din SUA la noi, românul care poate influenţa cel mai mult mersul istoriei nu e Băsescu şi nici Tăriceanu. Este un croitor anonim care, dacă face un crac mai scurt sau greşeşte croiala în acea parte delicată a pantalonilor, poate crea un inconfort cu consecinţe grave pentru pacea mondială.
Această abordare va continua. Este prea mare miza la masa de poker şi ea creşte cu fiecare zi. Subiectele importante vor fi prezentate în stil de tabloid, iar cafturile politice locale drept nişte evenimente cu impact planetar. Dacă vor exista emisiuni de analiză despre alegerile din State, ele vor fi făcute de Zina Dumitrescu sau de Cătălin Botezatu (articolul dezvoltat poate fi citit pe http://www.adriangeorgescu.ro/).