George Bush, singur impotriva tuturor americanilor

George Bush, singur impotriva tuturor americanilor

Planul de suplimentare a trupelor din Irak, primit cu critici in SUA.

Presedintele american George W. Bush a prezentat, miercuri seara, noua strategie americana in Irak, confirmand speculatiile privind decizia sa de a trimite un contingent suplimentar de 21.500 de soldati.

Efectivele americane din Irak vor ajunge astfel la 150.000 de soldati, adica inapoi la nivelul pe care-l aveau cu cateva luni in urma. In opinia lui Jamie McKown, profesor american de stiinte politice, planul pare mai degraba o tentativa disperata de a iesi din povestea cu Irakul cu o masura care "are aerul unei victorii".

Punandu-si ultimele resurse in razboiul din Irak, George W. Bush s-a pozitionat singur impotriva opiniei publice americane, a majoritatii democrate din Congres si chiar a anumitor republicani sau membri ai statului major militar, comenteaza AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu doi ani inainte de finalizarea mandatului sau, Bush a ales sa trimita inca 21.500 de militari intr-o operatiune foarte riscanta, pentru a incerca sa puna capat violentelor care ravasesc Irakul.

Cei mai multi dintre soldati vor fi trimisi la Bagdad, unde se petrec 80% din violentele interconfesionale, iar alti 4.000 de infanteristi marini vor ajunge in provincia sunnita al-Anbar, unde se afla baza retelei al-Qaida din Irak. Costul total al noului efort militar se ridica la 6,8 miliarde de dolari, dintre care 5,6 miliarde pentru trupele suplimentare.

Britanicii se retrag

Contrar recomandarilor facute de Grupul de analiza pentru Irak, administratia Bush nu pare deloc pregatita sa deschida dialogul cu Siria si Iranul. Mai mult, Bush a anuntat ca SUA vor desfasura in regiune rachete anti-racheta Patriot pentru a "oferi siguranta aliatilor" din Orientul Mijlociu si pentru a "proteja interesele americane in zona".

Ministrul britanic al afacerilor externe, Margaret Beckett, a declarat ca "respecta" decizia presedintelui american George W. Bush de a suplimenta efectivele din Irak, dar a subliniat ca Londra, cel mai apropiat aliat al Washingtonului in conflictul din Golf, exclude o masura similara.

Beckett a mentionat, cum a facut-o miercuri si premierul Tony Blair, ca situatia din Basra - oras irakian aflat sub controlul armatei britanice - este "foarte diferita" de cea din Bagdad.

Impasibil la critici

Dupa cum era de asteptat, democratii au reactionat negativ la discursul presedintelui. "Presedintele Bush e ca un jucator care a pierdut totul, dar care incearca cu disperare sa-si forteze norocul dubland pariul inca o data. Problema e ca se joaca cu vietile altora. Nu exista solutie militara la problemele din Irak, iar Bush ar trebui sa recunoasca aceasta realitate", a declarat foarte acid congresmanul democrat de New York, Jose Serrano.

Presedintele Bush a dat insa suficiente semnale ca nu se sinchiseste de critici si ca este "absolut sigur" ca Irakul si SUA merg pe calea cea buna. In timpul unui interviu recent, Bush a declarat ca nu va retrage trupele din Irak nici daca nu va mai ramane cu sustinere decat din partea "Laurei si a lui Barney"- Prima Doamna si catelul familiei.

Un pariu riscant

O reactie foarte sceptica a avut-o si presa americana. "Planul este foarte riscant si de natura sa provoace o crestere a pierderilor americane, in timp ce sansele de a stabiliza Irakul devin tot mai mici", estimeaza "Washington Post".

Planul "este de natura sa declanseze o faza a razboiului mult mai periculoasa, prefigurand luni de lupta pe strazile din Bagdad", adauga ziarul citat. "New York Times" estimeaza ca Bush a facut "pariul calculat" ca opinia publica americana ii va da suficient timp pentru a inversa soarta razboiului.

In ciuda virulentei opozitii a Partidului Democrat, presedintele a mai pariat ca "Congresul nu va avea curajul sa blocheze planul refuzandu-i banii necesari pentru razboi".

Mai mult, subliniaza "New York Times", Bush "respinge ideea centrala a Grupului de studii pentru Irak si este impotriva opiniei impartasite de anumiti generali ai sai si de premierul irakian Nouri al-Maliki", care nu au fost de acord cu trupele suplimentare.

Republicanii se leapada de Bush

"Cred ca noul plan prezentat de presedintele Bush constituie cea mai grava gafa din politica externa a Statelor Unite dupa razboiul din Vietnam", a declarat senatorul republican Chuck Hagel, un veteran al respectivului razboi, in cursul caruia a fost decorat pentru mai multe acte de eroism.

"Eu unul ma voi opune" aplicarii acestui plan, a adaugat Hagel, care totodata este si un posibil candidat al Partidului Republican in alegerile prezidentiale americane din 2008.