Geoană: "România are cea mai vulnerabilă economie la şocurile externe"

Geoană: "România are cea mai vulnerabilă economie la şocurile externe"

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, consideră că decizia BNR de a majora rata dobânzii de politică monetară este necesară pentru stoparea repornirii inflaţiei, dar a criticat Guvernul că nu acţionează în parteneriat cu Banca Centrală, Executivul şi Ministerul Economiei şi Finanţelor lipsind "cu desăvârşire din decor". El a afirmat că decizia BNR de majorare a ratei dobânzii a fost anticipată şi conformă cu statutul Băncii, cu scopul stopării repornirii inflaţiei.

"Din păcate, din efortul conjugat pentru stoparea repornirii inflaţiei, lipseşte un partener, anume Guvernul şi Ministerul Economiei şi Finanţelor. Singurul aliat al stabilităţii macroeconomice este BNR, Guvernul lipseşte cu desăvârşire din acest decor, nu îşi îndeplineşte sarcina de prudenţă economico-fiscală. Singurul aliat al macrostabilităţii în România este BNR", a spus el.

Liderul PSD a mai apreciat că, deşi necesară, măsura BNR de majorare a dobânzii de referinţă va avea implicaţii negative în ceea ce priveşte majorarea la 12-13% a ratei dobânzii pentru credite de către băncile comerciale, ceea ce va antrena scumpirea creditelor, încetinirea ritmului creşterii economice şi accentuarea dificultăţilor de rambursare a creditelor angajate de persoanele fizice şi juridice.

Geoană a apreciat că România se află în faţa "unei perioade de turbulenţe economice", cauzată de eşecul politicii fiscale a dreptei.

"România este considerată, dintre ţările emergente din Europa Centrală şi de Răsărit, ţara cu cea mai vulnerabilă economie la şocurile externe. Nu putem să nu constatăm că vom avea în continuare un preţ al barilului de petrol în jur de 100 de dolari. Şi ceea ce reprezintă un alt handicap în România noastră, importul de gaz natural din Rusia la un preţ exorbitant reprezintă, dacă vreţi, un fel de taxa Traian Băsescu, care apasă asupra veniturilor populaţiei şi asupra economiei noastre", a spus liderul PSD, atrăgând atenţia asupra câtorva "handicapuri" ale economiei româneşti.

Banca Naţională a României (BNR) a majorat, astăzi, rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5% pe an, şi a decis menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Citiţi şi:

BNR a scumpit creditele, leul s-a apreciat PSD va încheia acorduri politice după alegerile locale

(14:40)

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News