Generatia viitoare a Irakului, amenintata

Generatia viitoare a Irakului, amenintata

Cele doua razboaie si numeroasele sanctiuni pe care le-a avut de suportat Irakul in ultimele doua decenii au transformat "lupta pentru democratie" - cum le place "aliatilor" sa spuna - intr-un adevarat dezastru in ceea ce priveste mortalitatea in randul copiilor.

Irakul este statul care a cunoscut cea mai ingrijoratoare crestere a ratei mortalitatii in randul copiilor. Astfel, in Irakul de astazi, din 1000 de copii nascuti vii, 125 mor inainte de a implini varsta de cinci ani si situatia s-ar putea inrautati si mai mult in urmatorii ani.

In 1990, Consiliul de Securitate al ONU a decis sa impuna o serie de sanctiuni stricte Irakului, imediat dupa ce armatele regimului condus de Saddam Hussein invadasera Kuweitul. Masurile, adoptate de ONU la insistentele SUA, aveau scopul de a vlagui puterea lui Saddam, dar au avut consecinte dezastruoase in domeniul infrastructurii si mai ales al serviciilor medicale irakiene.

Un alt stat cu probleme grave este Afganistanul, unde 25, 6 % dintre copii nu ating varsta de cinci ani, porcent ce pune statul din Orientul Mijlociu pe locul doi in lume in ceea ce priveste probleme mortalitatii copiilor. Tarile sarace ale continentului african raman insa cele mai afectate de decesele in randul copiilor. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Tarile cu cea mai mare rata a mortalitatii in randul copiilor sub 5 ani:

1. Sierra Leone                        28.2 % 2. Afganistan                            25.7 % 3. Niger                                     25.6 % 4. Liberia                                  23.5 % 5. Somalia                               22.5 % 6. Mali                                       21.8 % 7. Ciad                                     20.8 % 8. RD Congo                           20.5 % 8. Guineea Ecuatoriala         20.5 % 10. Rwanda                            20.3 %